Hoe een geboorteproces begint en verloopt, daar hebben we zelf maar beperkt invloed op. Je weet vantevoren nu eenmaal niet wanneer het gaat beginnen, hoe snel het zal gaan en met welke wendingen je zal moeten meebewegen. Het is een proces van loslaten van controle.

Toch zijn er een aantal dingen waar je wél zelf invloed op hebt rondom de geboorte en éen van die dingen is het gebruiken van je eigen positieve gedachtenkracht door het trainen van een positieve mindset. (De andere zaken waar je invloed op hebt, zijn eigen regie en jezelf bewust ontspannen). Ik wil je graag iets meer vertellen over wat een positieve mindset is en hoe een positieve mindset je kan helpen tijdens het geboorteproces.

positief zwanger zijn

Wat is een positieve mindset?

Een mindset is een manier van denken. Je mindset bepaalt hoe je over dingen denkt, wat je gelooft over jezelf en de wereld om je heen. Je zou kunnen zeggen; het is de bril waarmee je kijkt naar alles en iedereen, maar je bent jezelf vaak niet bewust van het feit dat je een bril op hebt en dat je de werkelijkheid dus filtert en kleurt met je bril. 

Grofweg zou je kunnen zeggen; je kunt een negatieve mindset hebben of een positieve mindset. (In werkelijkheid is het een stuk complexer en is er veel grijs gebied tussen negatief en positief, maar om de uitleg simpel te houden, maak ik het even zwart/wit.) Wanneer je een negatieve mindset hebt, zul je veel negatieve gedachtes hebben. Over alles en iedereen. Dat is heel erg jammer, want er is een verbinding tussen je geest en je lichaam, die ervoor zorgt dat wat je denkt invloed heeft op hoe je je voelt. Het lichaam volgt de geest. Deze wet van de psycho-fysieke respons zorgt er bij negatieve gedachtes dus voor dat je je niet prettig gaat voelen. Dat kunnen emoties zijn, zoals boosheid, onzekerheid of verdriet, maar ook fysieke sensaties, zoals je hartslag die omhoog gaat, dat je hoger gaat ademhalen of dat je bijvoorbeeld gaat blozen.

gedachten-opschrijven

Bewust worden van je gedachten

Mensen hebben zo’n 50.000 gedachtes per dag en een groot deel daarvan is volledig onbewust. Er zijn dus héél veel gedachten waarvan we nauwelijks in de gaten hebben dat we ze denken. Pas als je je bewust gaat worden van je gedachten, door ze bijvoorbeeld met regelmaat op te schrijven, merk je vaak op welke gedachten je eigenlijk hebt en wat die gedachten met je doen. Het makkelijkst is om te beginnen met het effect; als je je boos of gestresst of verdrietig voelt; ga dan eens even zitten en schrijf op welke gedachten daaraan vooraf gingen. Vaak is het niet één enkele gedachten, maar een hele gedachtenstroom. De ene gedachte leidt vaak razendsnel tot de volgende en nog een en nog een.

Als je dit een poosje elke dag doet, gedurende minimaal 1 tot 2 weken, en ook wanneer je je goed, opgelucht, blij of relaxed voelt, dan ga je ontdekken dat deze connectie tussen gedachten en lichaam er écht is. Ook bij jou. Je kunt erachter komen of je veel negatieve gedachten hebt en welke gedachtenpatronen je hebt; gedachten die vaak bij je terugkomen. Als die gedachtenpatronen negatief zijn en vaak onbewust zijn, dan noemen we dat piekeren. En al dat piekeren, bezorgt je waarschijnlijk een rotgevoel.

Bewust meer positieve gedachten hebben

Stel nu dat je opmerkt dat je veel negatieve gedachten hebt over je naderende bevalling. Je hebt bijvoorbeeld opgemerkt bij jezelf dat je ervan overtuigd bent dat bevallen moeilijk en pijnlijk is. Dat vult je met een gevoel van angst en onzekerheid. ‘Zal je het wel aankunnen? Wat als je in paniek raakt?’ Meer zorgen, meer piekeren, meer angst… Je komt zo gemakkelijk in een negatieve gedachtenspiraal en dat voelt niet fijn.

Als je deze negatieve gedachten wilt ombuigen naar positieve gedachten, dan kun je jezelf afvragen: ‘Wat is het dat ik niet wil? Waar ben ik bang voor?’ Achter elke negatieve gedachte zit in feite een angst. Om je daar bewust van te worden, kan confronterend zijn, maar het is de moeite waard. Want hierna draai je als het ware de medaille om en kun je jezelf afvragen: ‘Wat wil ik dan wél? Waar verlang ik eigenlijk ten diepste naar?’ 

Wanneer je dat helder hebt, kun je jezelf bewust gaan voeden met positieve gedachten, waar je je juist prettig door gaat voelen. Dit voorbeeld uitgewerkt:

 • Negatieve gedachte: ‘Bevallen is moeilijk en pijnlijk’
 • Wat wil ik niet? Waar ben ik bang voor? –> Ik wil geen moeilijke en pijnlijke bevalling
 • Wat wil ik wél? Waar verlang ik naar? –> Ik wil een soepele en comfortabele geboorte
 • Positieve gedachte: De geboorte zal soepel en comfortabel zijn. Of: Ik bereid me voor op een soepele, comfortabele geboorte.

Het is belangrijk om de positieve gedachtes in je eigen woorden op te schrijven, zonder ontkenningen (geen ‘niet’ of ‘nooit’ erin!) en zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd. Je zou deze bewuste, positieve gedachten ook positieve affirmaties kunnen noemen. Lees daarover meer in dit artikel.

gedachten

Positieve woorden gebruiken

Het is ook aan te raden om positieve woorden te gebruiken, zowel in je communicatie met anderen als ook in je gedachten. Want ook positief of negatief geladen taalgebruik heeft (onbewust) invloed op hoe je je voelt. Ook al vinden we woorden heel normaal, zoals weeën, er zit een associatienetwerk aan vast. In het geval van weeën zijn die associaties vaak behoorlijk negatief, want gericht op ‘pijn’ en ‘vervelend’.

Daarom wordt bij HypnoBirthing aanstaande ouders een lijst van alternatieve woorden en begrippen aangeboden. Weeën worden bij HypnoBirthing bijvoorbeeld, meer beschrijvend en ook neutraler (want minder associaties), golven of golvingen genoemd. Wat heel kloppend is, want weeën komen op, komen tot een hoogtepunt en nemen weer af. Precies een golfbeweging. En je kunt je ook makkelijk voorstellen dat je de sensaties van je baarmoeder door je heen kunt laten golven.

Door positieve woorden te gebruiken versterk je dus eigenlijk de positieve gedachten. Die worden letterlijker krachtiger en effectiever als je ze met positieve woorden formuleert dan wanneer je positieve en negatieve woorden gebruikt.

De wet van herhaling

Wanneer je eenmaal weet welke positieve gedachtes je helpen om je goed, vol zelfvertrouwen en krachtig te voelen over de geboorte, raad ik je aan om deze gedachten vaak te herhalen. Ook al geloof je ze op dit moment misschien nog niet helemaal. Hoe vaker je je positieve gedachtes of affirmaties zult herhalen, hoe meer je ervan overtuigd gaat raken dat het echt zo is.

Door de herhaling programmeer je jezelf met de nieuwe gedachte, die je brein door consequente herhaling na een aantal weken (minimaal 6) voor waar zal gaan aannemen. En waardoor je lichaam er een positieve respons op zal geven. Zo verander je je eigen overtuigingen. Op het gebied van geboorte, maar dit werkt natuurlijk ook voor andere zaken in je leven. Je money mindset, je zelfbeeld of eigenwaarde, hoe je jezelf ziet als toekomstig opvoeder etc.

Wat je aandacht geeft groeit

Alles wat je aandacht geeft, groeit

Waar je je aandacht op richt, zal groeien. Het is één van de allerbelangrijkste lessen uit de gedragswetenschap. Wil je in regie zijn van je geboorteproces? Wees je dan bewust van waar je je aandacht op richt, oftewel welke gedachten je hebt en wat je doet en oefent in je voorbereiding. 

Richt je je aandacht op een positieve geboorte, dan krijg je nog steeds geen invloed op hoe de baring zal verlopen, maar wordt de kans dat je de geboorte – hoe die dan ook verloopt, soepel of met allerlei medische interventies – als positief beleeft steeds groter.

Maar let op, want alles wat je aandacht geeft groeit. Ook die dingen waarvan je misschien liever niet wil dat ze groeien. Als je veel nadenkt over wat je allemaal niet wilt en waar je bang voor bent, dan is de kans ook groter dat dat is hoe je het gaat beleven. Want als je je aandacht vooral richt op wat je eigenlijk niet wilt, geef je dat heel veel aandacht, met als gevolg dat je jezelf telkens inprent dat dat precies is wat je kunt verwachten. En de kans wordt daarmee steeds groter dat dat is wat je krijgt.

Voorbeeldje?

Als je jezelf regelmatig vertelt dat je nooit rijk zal worden, zul je er na verloop van tijd van overtuigd raken dat je nooit rijk zal worden. Je zult vervolgens gedrag gaan vertonen dat er voor zorgt dat je inderdaad nooit rijk zal worden. Want je zult waarschijnlijk geen risicovolle beleggingen of diepte investeringen doen, waarvan de opbrengst nog onduidelijk is. Misschien koop je geen eens een lot van een loterij, want je overtuigingen houden je tegen acties te doen die het tegendeel waar zouden kunnen maken en je toch rijk zouden kunnen maken.

Als je jezelf regelmatig vertelt dat de weeën erg pijnlijk zullen zijn (en de mensen om je heen versterken dit meestal, zelfs de verloskundige met haar folders over pijnbestrijding en omgaan met de pijn!), zul je na verloop van tijd ervan overtuigd raken dat bevallen bijzonder pijnlijk is. Wanneer je pijn verwacht, is de kans groot dat je daarvoor schrap zet; je spieren verkrampen. Daardoor ervaar je letterlijk meer pijn dan wanneer je volledig ontspannen zou zijn. En wanneer je kun je volledig ontspannen golvingen omarmen? Juist. Wanneer je jezelf ervan overtuigd hebt dat golvingen goed zijn, nodig zijn om je kindje geboren te laten worden en dat je ze er volledig mag laten zijn. En de overtuiging dat jij dat kan, helpt ook ontzettend.

De wet van aantrekkingskracht zorgt ervoor dat alles waar jij je aandacht op richt groeit. Wees je daar bewust van. Richt je daarom op wat je wél wilt in plaats van op wat je níet wilt.

Tips voor het trainen van een positieve mindset in voorbereiding op de geboorte

Een positieve mindset heb je niet ineens van vandaag op morgen. Bewustwording kost tijd en het omzetten van negatieve gedachten naar positieve affirmaties ook. Je kunt jezelf tijdens de zwangerschap hierin trainen door dagelijks:

 • Positieve woorden te gebruiken
 • Jezelf bewust te zijn van je gedachten en de invloed die je gedachten hebben op hoe je je voelt
 • Negatieve gedachten bewust te vervangen door positieve gedachten (affirmaties)
 • Je positieve affirmaties meerdere keren per dag, gedurende minimaal 6 weken te herhalen
 • Negatieve geboorteverhalen te vermijden
 • De geboorte te visualiseren

Je positieve gedachtenkracht inzetten tijdens de geboorte

Het meeste werk heb je al tijdens de voorbereiding op de geboorte gedaan. Hoe meer je tijdens de zwangerschap een positieve mindset hebt getraind, door je bewust te zijn van je gedachten, positieve affirmaties herhaald hebt en de geboorte al gevisualiseerd hebt, hoe meer je al een positieve mindset hebt gecreëerd, die je automatisch zal helpen tijdens de geboorte. Je hebt immers positieve gedachten over de geboorte zo vaak herhaald, dat dit nieuwe overtuigingen zijn geworden. En daar ga je je naar gedragen. Het kan dan genoeg zijn om alleen maar te focussen op je ademhaling tijdens de golvingen.

Wat je verder nog kunt doen, bijvoorbeeld als de golvingen gaandeweg steeds intenser worden:

 • Focus je volledig op je ademhaling, hierdoor ben je minder bezig met (negatieve) gedachten in je hoofd
 • Word je bewust van negatieve gedachten, als die er zijn
 • Combineer je ademhaling bewust met affirmaties, die je tijdens de zwangerschap al hebt gebruikt
 • Of combineer je ademhaling met een visualisatie, bijvoorbeeld een kleur of een plek in de natuur waar je je goed voelt. Je hebt dan al je aandacht nodig voor de ademhaling en de visualisatie, waardoor je minder focus op gedachten zult hebben
 • Soms helpt het om hardop je verlangen uit te spreken tijdens de geboorte. Je trekt dan je verlangen naar je toe. Soms helpt het om eerst hardop uit te spreken waar je bang voor bent, wat je blokkeert. Door het uitspreken hef je een stuk van de blokkade op, waardoor er meer ruimte ontstaat voor je verlangen
 • Verwelkom iedere golving hardop met open armen en door ‘jaaaaa’ te roepen of te fluisteren. Je geeft je geest en daarmee je lichaam letterlijk het signaal dat het goed is, dat de golvingen er helemaal mogen zijn. Hierdoor kan je baarmoeder optimaal haar werk doen.

Misschien vind je dit ook interessant?

Inspiratie

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern