Samen de informatie en technieken opfrissen waar jullie behoefte aan hebben

Foto: Nicole Langen

Opfriscursus HypnoBirthing® 

Hebben jullie al één of meer kinderen en zijn jullie ervaren met het HypnoBirthing gedachtengoed en de technieken? Dan zijn jullie van harte welkom voor een verkorte privécursus op maat, oftewel een opfriscursus HypnoBirthing. Samen maken jullie tijd vrij om bewust stil te staan bij deze zwangerschap en om jullie voor te bereiden op de komst van dit kindje binnen jullie gezin. 

De opfriscursus volg je privé, dus ik kom naar jullie huis om de belangrijkste informatie en HypnoBirthing technieken op te frissen. Een opfriscursus kan in de avonduren gepland worden, zodat jullie andere kind(eren) gewoon kan/kunnen gaan slapen en jullie ondertussen samen de cursus kunnen volgen. Wanneer de avonden te vermoeiend zijn (bijvoorbeeld in het derde trimester) of niet (meer) beschikbaar zijn, kan een opfriscursus ook prima overdag ingepland worden.

Opfriscursus op maat

Een HypnoBirthing opfriscursus is eigenlijk een soort verkorte privécursus op maat. Er is veel ruimte om in te gaan op jullie eerdere geboorte ervaring(en), mogelijke onzekerheden of angsten en vragen. Ik vraag voorafgaand aan de opfriscursus altijd welke informatie en technieken jullie vooral willen herhalen, zodat ik de inhoud van de cursus precies kan afstemmen op jullie behoefte. Ik zorg er altijd voor dat de basis van wat HypnoBirthing is en de belangrijkste technieken altijd onderdeel uitmaken van de opfriscursus.

Een opfriscursus HypnoBirthing kan in 1, 2, of 3 privélessen van 2 tot 2,5 uur gevolgd worden. Afhankelijk van jullie situatie, wensen en leerdoelen zal ik jullie een voorstel doen voor het aantal lessen. In de meeste gevallen zijn 2 lessen het meest passend, maar soms is meer of minder tijdsinvestering beter. 

De voordelen van een opfriscursus HypnoBirthing

 • Jullie kunnen de cursus samen volgen, vaak zonder een oppas te hoeven regelen
 • Veel persoonlijke aandacht en ruimte voor maatwerk. Eerdere geboorte ervaringen hebben invloed op hoe jullie je nu willen voorbereiden, dus daar staan we ook bij stil
 • Jullie geven aan welke informatie en technieken je vooral wilt opfrissen
 • Bewust tijd vrij maken om stil te staan bij deze zwangerschap en de veranderingen die met de komst van dit kindje eraan zitten te komen
 • Een mooi moment om weer te starten met het inpassen van dagelijkse ontspanningsroutines in voorbereiding op de geboorte
pasgeboren-baby

Tijdens een opfriscursus HypnoBirthing, voor ouders in de regio Utrecht, herhalen jullie de informatie en HypnoBirthing technieken die jullie bij deze nieuwe zwangerschap en geboorte nodig hebben.

We herhalen, afhankelijk van jullie behoefte, hoe je

 • De ontspanningstechnieken die je de vorige keer het meest hebben geholpen
 • Jezelf in diepe staat van ontspanning kunt brengen en hoe je partner je daarmee kan helpen
 • Diep en effectief kunt ademhalen waardoor je kalm blijft en kunt focussen
 • Hormonen je kunnen helpen tijdens het geboorteproces – of tegenwerken – en hoe je daar optimaal gebruik van maakt
 • Gedachten het geboorteproces kunnen beïnvloeden en welke gedachten wel en niet helpend zijn 
 • De band met je kindje al tijdens de zwangerschap kunt vergroten
 • Samen met je partner jullie wensen rondom de geboorte van jullie kindje kunt bepalen en opschrijven in een geboorteplan
 • Verschillende houdingen kunt aannemen tijdens de ontsluitings- en persfase van de bevalling
 • Vol vertrouwen kunt toeleven naar de bevalling

Cursusinformatie

Praktische info

De opfriscursus HypnoBirthing kan in 1, 2 of 3 privélessen van 2 tot 2,5 uur gegeven worden. Meestal worden de lessen met 1 week ertussen gepland, maar het is ook mogelijk om juist meer tijd tussen de opfrislessen te plannen, als je bijvoorbeeld vrij vroeg in de zwangerschap begint aan de opfriscursus of meer tijd tussen de lessen wilt om te oefenen met de geleerde technieken. Als je juist vrij laat in de zwangerschap besluit de opfriscursus te plannen, kunnen de lessen ook sneller achter elkaar gegeven worden. 

Ik woon en werk in De Meern, Utrecht. Mijn werkgebied is groot en beslaat naast Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern en Woerden bijvoorbeeld ook Houten, Nieuwegein, Maarssen, Bunnik, Zeist, Hilversum, Soest, Baarn, Amersfoort, Breukelen, Bodegraven. Wanneer ik verder dan 10 km moet reizen naar je huis vanaf De Meern, worden er reiskosten berekend; €0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern. Het is ook mogelijk om de opfriscursus te volgen in mijn praktijkruimte in De Meern.

De investering voor een opfriscursus HypnoBirthing is  259,- voor 2 lessen, exclusief cursusmaterialen. Mocht je de cursusmaterialen niet meer in je bezit hebben, dan kun je deze uiteraard mee bestellen bij de aanmelding. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursuskosten. Het hangt van je specifieke zorgverzekering en aanvullende verzekering af of en hoeveel wordt vergoed. Informeer hiernaar dus goed bij je zorgverzekeraar. 

Een opfriscursus kan zowel overdag als in de avonduren gepland worden. De meeste ouders kiezen voor de avond in verband met werken overdag. Neem contact met me op om te overleggen over mijn beschikbaarheid in de periode dat jullie de opfriscursus zouden willen volgen.

Kosten

De investering voor een privé opfriscursus Hypnobirthing is € 259,-.* De reiskosten die bij een opfriscursus bij je thuis worden berekend zijn 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

Het hangt van je zorgverzekering en aanvullend pakket af of de cursus deels wordt vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. De prijs is voor:

 • 2 lessen van 2-2,5 uur

BONUS:

 • Begeleiding tijdens én na de cursus tot aan de bevalling
 • Praktisch HypnoBirthing oefenschema
 • Checklist geboortetas
 • Online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
 • Korting op deelname aan de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd

* Neem even contact met me op voor de actuele tarieven als je verwacht de opfriscursus in 1 of 3 privélessen te willen volgen of wanneer je geen cursusmaterialen meer in je bezit hebt.

Met wie

Je volgt de opfriscursus HypnoBirthing als stel of met een andere geboortepartner. Meestal is dat je partner, maar het kan ook je moeder, doula, zus of goede vriendin zijn. De cursus bereidt jullie erop voor om opnieuw als team de bevalling mee te maken. Het is niet erg, maar wel jammer natuurlijk, als je partner niet alle privé opfrislessen kan volgen. In overleg kunnen we bepalen welke onderdelen jullie samen volgen.

De cursus vraagt om een actieve houding van de deelnemers. Door mee te doen, leer je toe te passen wat je leert en krijg je meer en meer vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam. Een deel van de cursus bestaat uit informatie en theorie, een deel bestaat uit het zelf ervaren en (thuis) oefenen van de technieken.

Wanneer starten

Je bepaalt zelf wanneer je begint met de opfriscursus. De ideale periode om te starten is tussen de 20-24 weken zwangerschap, dan hebben jullie ruim de tijd om te oefenen met alle technieken. Ben je al 35 weken (of meer) zwanger, dan kun je nog steeds een opfriscursus HypnoBirthing volgen. We kunnen dan 1 langere les plannen of de lessen sneller op elkaar plannen. Ik streef er altijd naar om rond de 37 weken zwangerschap de cursus af te ronden, zodat je je daarna volledig op de geboorte kunt focussen.

Optioneel: Online cursus 'Voorbereiden op de kraamtijd'

Aanvullend op de HypnoBirthing opfriscursus, die jullie volledig voorbereidt op de geboorte, kunnen jullie de online cursus ‘Voorbereiden op de kraamtijd’ volgen. De online cursus gaat eigenlijk verder waar de HypnoBirthing cursus ophoudt en biedt waardevolle en praktische handvatten om de kraamtijd goed voorbereid en bewust in te gaan. Hierdoor heb je minder kans om volledig overvallen te worden door alle veranderingen, emoties en goedbedoelde adviezen van anderen en staan jullie sterker in je schoenen. Het doel is om jullie daardoor meer te laten ontspannen en genieten van deze bijzondere periode!

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de online cursus bedraagt 37,-, wanneer je ook deelneemt aan een HypnoBirthing groeps– of (opfris) privécursus bij Momflow (anders 47,-).

Lees hier eerst meer over de online cursus en wat je ervan kunt verwachten.

Bij je aanmelding voor de HypnoBirthing opfriscursus kun je aangeven of je ook de online cursus over de kraamtijd wilt volgen. Uiteraard kun je dit ook altijd later nog beslissen.

Voorwaarden

Lees hier de algemene voorwaarden.

broer-en-zus

Ervaringen

Een aantal reacties van cursisten, die een privé HypnoBirthing cursus bij Momflow gevolgd hebben:

“Het meest waardevol vond ik om de gehele cursus samen met mijn partner te kunnen volgen, dit is echt een pluspunt in vergelijking met andere cursussen. Ondanks dat het mijn tweede bevalling wordt, heb ik toch veel nieuwe dingen geleerd. Ik vind het mooi dat HypnoBirthing uitgaat van de kracht en kennis die al in een vrouw zit en dat je leert daarop te vertrouwen.”
Sanne uit Houten

“Door de cursus ben ik anders naar de bevalling gaan kijken. Als een mooie, positieve ervaring. Ik heb nu veel meer handvatten om het een kalme, mooie gebeurtenis te laten zijn.”
Maaike uit Zeist

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over de opfriscursus HypnoBirthing van Momflow. Heb je nog andere vragen? Kijk dan ook even bij de veelgestelde vragen over de groepscursus HypnoBirthing of neem even contact met me op.

Wat is het verschil tussen een privécursus HypnoBirthing en een opfriscursus?

Het grootste verschil tussen een reguliere privécursus en de opfriscursus HypnoBirthing is de duur van de cursus. Een reguliere privécursus HypnoBirthing bestaat altijd uit 5 lessen. Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt of bij een volgende zwangerschap nog geen ervaring hebt met HypnoBirthing, volg je altijd de gehele cursus. Dit kan zowel een groepscursus als een privécursus zijn. Wanneer je de hele HypnoBirthing cursus al eens gevolgd hebt, kun je er bij een volgende zwangerschap voor kiezen om een verkorte cursus te volgen aan huis. Dit noemen we een opfriscursus, omdat je letterlijk de geboorte informatie en HypnoBirhing technieken die je al kent opfrist.

Zowel een  privécursus als een opfriscursus volg je thuis, de docent komt naar je toe. In zowel een privécursus van 5 lessen als in een opfriscursus van 1 tot 3 lessen is veel ruimte om op jullie persoonlijke situatie, wensen en vragen in te gaan.

Wij hebben al een kind. Kunnen we dan beter een privécursus of een opfriscursus volgen?

Dat hangt er eigenlijk vooral van af of jullie tijdens de vorige zwangerschap al een HypnoBirthing cursus hebben gevolgd of niet. Zo ja, dan is waarschijnlijk de opfriscursus het meest geschikt. Jullie herhalen dan in 1 of 2 lessen de belangrijkste informatie en HypnoBirthing technieken om jullie voor te bereiden op de geboorte van dit kindje. Het is dan echt het opfrissen van dat wat je al weet en daarna zelf oefenen met de technieken.

Als jullie bij de vorige zwangerschap geen HypnoBirthing cursus hebben gevolgd, is een privécursus of groepscursus HypnoBirthing beter geschikt. De inhoud van een HypnoBirthing cursus is zóveel uitgebreider en specifieker dan van welke andere zwangerschapscursus dan ook dat jullie, ondanks dat jullie al het één en ander weten over bevallen, nog heel veel zullen leren tijdens een volledige cursus. Bovendien is er tijd nodig om alle HypnoBirthing technieken te ontdekken, te leren toepassen en om echt diep te leren ontspannen.

Kunnen we een HypnoBirthing opfriscursus ook op 1 dag volgen?

Een HypnoBirthing opfriscursus bestaat uit 1, 2 of 3 lessen van 2-2,5 uur. Als je niet veel informatie en technieken hoeft op te frissen, kan dat dus in 1 dag (1 les). Bij voorkeur worden er niet 2 (of meer) lessen op 1 dag gepland, omdat het grote voordeel van tijd tussen de lessen plannen is, dat je de informatie kunt laten bezinken en de les erop specifieke vragen kunt stellen en onderdelen kunt voorbereiden. 

Als de zwangerschap echter al erg ver gevorderd is, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Neem dan even contact op om te overleggen.

Wat kost een HypnoBirthing opfriscursus?

Het tarief voor een opfriscursus van 2 lessen van 2-2,5 uur is 259,-, excl cursusmaterialen. De reiskosten die bij een opfriscursus bij je thuis worden berekend zijn 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

Neem even contact met me op voor de actuele tarieven als je verwacht de opfriscursus in 1 of 3 privélessen te willen volgen of wanneer je geen cursusmaterialen meer in je bezit hebt.

Kan ik een opfriscursus HypnoBirthing ook online volgen?

Opfriscursussen vinden in principe bij je thuis plaats. Maar als jullie het zelf prettiger vinden, of wanneer dit beter uitkomt in verband met afstand, kunnen jullie de lessen ook live online volgen via Zoom. 

Wordt een opfriscursus vergoed door mijn zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing opfriscursus vergoed wordt door je zorgverzekering. Er is echter veel verschil tussen zorgverzekeraars en aanvullende pakketten en de exacte voorwaarden. Vraag dit dus altijd even goed na bij je zorgverzekeraar! Bij voorkeur check je dit al voor je je definitief aanmeldt voor de cursus, zodat je achteraf niet voor eventuele vervelende verrassingen komt te staan.

Voor de vergoeding vanuit je verzekeraar maakt het meestal niet uit of je de volledige HypnoBirthing cursus volgt of een verkorte opfriscursus. Wil je dit zeker weten, vraag dit dan even na bij je zorgverzekeraar.

Wanneer kan ik de nota declareren bij de zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing cursus vergoed wordt door de zorgverzekering. Er is veel verschil tussen verzekeraars, aanvullende pakketten en de exacte criteria. Dus kijk dit zelf goed na of bel desnoods even met je zorgverzekeraar om zeker te weten of en zo ja, hoeveel je verzekering vergoedt van de totale kosten.

Wanneer je je aanmeldt voor de opfriscursus HypnoBirthing ontvang je na aanmelding een voorschotnota. Die nota is niet bedoeld om in te dienen bij de zorgverzekering. Omdat de cursus dan nog niet begonnen is, komt het regelmatig voor dat de declaratie dan geweigerd wordt. Ook als je wel recht hebt op vergoeding. De verzekeraar kan dan immers niet zeker weten of je de cursus wel echt gaat volgen. 

Om deze reden ontvang je aan het einde van de opfriscursus een eindnota. In de meeste gevallen zijn de kosten dan al volledig betaald. De eindnota is wel geschikt om in te dienen bij je zorgverzekeraar. Als je dat wilt en je verwacht dat je (een deel) vergoed krijgt uiteraard.

Ik wil ons aanmelden. Hoe doe ik dat?

Vul het aanmeldformulier voor een cursus HypnoBirthing in en geef aan dat je interesse hebt in een opfriscursus HypnoBirthing. Je kunt dan alvast aangeven in welke periode jullie zouden willen starten met de cursus. Na ontvangst van de aanmelding gaan we samen overleggen op welke exacte data jullie de cursus kunnen gaan volgen.

geboortevoorbereiding-op-maat

Geboortevoorbereiding op maat

Geboortevoorbereiding op maat is helemaal afgestemd op wat jij en je partner willen leren en oefenen om je optimaal voor te bereiden op de geboorte van jullie kindje. Uiteraard is het ook mogelijk om de geboortevoorbereiding zonder partner te volgen, het is immers helemaal op maat voor jou!

voorbereiden-op-de-kraamtijd-online-cursus

Voorbereiden op de kraamtijd

Na de bevalling begint het grote baby avontuur pas écht!
Na het volgen van de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd weet je wat je kunt verwachten, maak je bewuste keuzes en begin je goed voorbereid aan de eerste weken met je baby.

Inspiratie

ademhalingsoefening op geboortebal

15 Geboortetools om te gebruiken tijdens je bevalling

zwangerschapsboeken

Inspiratiebronnen voor zwangerschap en geboorte

loslaten-voor-de-bevalling

Meditatie 'Angst en spanning loslaten voor de bevalling'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern