Voorbereiden op de geboorte van je kindje vanuit je eigen huis. Dat is pas ontspannen!

Privécursus HypnoBirthing® 

Wil je gebruik maken van alle voordelen van een cursus HypnoBirthing, maar wil je de cursus liever privé volgen, zonder andere stellen? Dat kan bij Momflow! In je eigen vertrouwde omgeving, namelijk je eigen huis, kunnen jullie je samen voorbereiden op de geboorte van jullie kindje.

Privé zwangerschapscursus op maat

Meer dan in een groepscursus is er bij een privécursus ruimte om in de lessen in te gaan op jullie persoonlijke ervaringen, mogelijke onzekerheden en vragen. Het is zelfs mogelijk om de cursus enigszins op maat te maken voor jullie. Afhankelijk van jullie wensen en vragen kan ik bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan het ene onderwerp en wat minder aan een ander onderwerp. Uiteraard zorg ik ervoor dat de essentie van HypnoBirthing en de bijbehorende technieken altijd bewaakt worden.

Hebben jullie al één of meer kinderen en ook al eens eerder een volledige HypnoBirthing cursus gevolgd? Dan kun je er ook voor kiezen om een verkorte privécursus op maat te volgen, we noemen dat een opfriscursus HypnoBirthing, waarin je de al bekende informatie en technieken opfrist.

De voordelen van een privé cursus HypnoBirthing

 • (Leren) ontspannen in je eigen vertrouwde huis. Een betere plek om te ontspannen is er meestal niet
 • Geen reistijd naar de leslocatie
 • Flexibele planning; overdag of in de avonduren, sneller of juist langzamer dan 1 les per week. Er is veel mogelijk (uiteraard wel afhankelijk van jullie en mijn beschikbaarheid op dat moment)
 • Veel persoonlijke aandacht en ruimte voor maatwerk. Wil je ergens meer of juist minder aandacht voor? Dat kan!
 • Als jullie al één of meer kindjes hebben, kun je de cursus tóch samen volgen, omdat ik naar jullie toe kom
pasgeboren-baby

Tijdens een privé cursus Hypnobirthing, voor aanstaande ouders in de regio Utrecht, bereiden jullie je samen voor op de geboorte van jullie kindje, precies zoals jullie het willen.

Je leert hoe je 

 • Jezelf in diepe staat van ontspanning kunt brengen en hoe je partner je daarmee kan helpen
 • Diep en effectief kunt ademhalen waardoor je kalm blijft en kunt focussen
 • Hormonen je kunnen helpen tijdens het geboorteproces – of tegenwerken – en hoe je daar optimaal gebruik van maakt
 • Gedachten het geboorteproces kunnen beïnvloeden en welke gedachten wel en niet helpend zijn 
 • De band met je kindje al tijdens de zwangerschap kunt vergroten
 • Samen met je partner jullie wensen rondom de geboorte van jullie kindje kunt bepalen en opschrijven in een geboorteplan
 • Verschillende houdingen kunt aannemen tijdens de ontsluitings- en persfase van de bevalling
 • Vol vertrouwen kunt toeleven naar de bevalling

Cursusinformatie

Praktische info

De privécursus HypnoBirthing wordt in principe, net als een groepscursus, gegeven in 5 wekelijkse lessen van 2,5 uur. Wil je de cursus liever versneld volgen, dan kunnen we overleggen over de duur en/of de frequentie van de lessen. Ook is het mogelijk om juist meer tijd tussen de lessen te plannen, als je bijvoorbeeld vrij vroeg in de zwangerschap begint aan de cursus of meer tijd tussen de lessen wilt om te oefenen met de geleerde technieken.

Ik woon en werk in De Meern, Utrecht. Mijn werkgebied is groot en beslaat naast Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern en Woerden bijvoorbeeld ook Houten, Nieuwegein, Maarssen, Bunnik, Zeist, Hilversum, Soest, Baarn, Amersfoort, Breukelen, Bodegraven. Wanneer ik verder dan 10 km moet reizen naar je huis vanaf De Meern, worden er reiskosten berekend; €0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern. Het is ook mogelijk om de privécursus te volgen in mijn praktijkruimte in De Meern. 

De investering voor een HypnoBirthing privé cursus is  559,-. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden (een deel) van de cursuskosten. Het hangt van je specifieke zorgverzekering en aanvullende verzekering af of en hoeveel wordt vergoed. Informeer hiernaar dus goed bij je zorgverzekeraar. 

De privécursus kan zowel overdag als in de avonduren gepland worden. Neem contact met me op om te overleggen over mijn beschikbaarheid in de periode dat jullie de cursus zouden willen volgen.

Kosten

De investering voor de Hypnobirthing privécursus is € 559,-.* De reiskosten die bij een privécursus bij je thuis worden berekend zijn 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

Het hangt van je zorgverzekering en aanvullend pakket af of de cursus deels wordt vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. De prijs van een HypnoBirthing privécursus is inclusief:

 • 5 wekelijkse lessen van 2,5 uur
 • Het Nederlandstalige boek HypnoBirthing, the Mongan Method 
 • De 2 originele HypnoBirthing MP3’s
 • Een werkboek met uitgebreid cursusmateriaal 

Daarnaast krijg je bij een HypnoBirthing cursus bij Momflow de volgende bonussen:

 1. Toegang tot de online leeromgeving HypnoBirthing Plus op Momflow Academy tot ná de geboorte. 
 2. Persoonlijke begeleiding tot aan de bevalling (via e-mail of whats app)
 3. Praktisch HypnoBirthing oefenschema
 4. Checklist geboortetas
 5. Online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
 6. Korting op deelname aan de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd

* Betalen in termijnen is mogelijk op aanvraag. Vraag naar de voorwaarden.

Met wie

Je volgt de cursus als stel of met een andere geboortepartner. Meestal is dat je partner, maar het kan ook je moeder, doula, zus of goede vriendin zijn. De cursus bereidt jullie erop voor om als team de bevalling mee te maken. Het is niet erg als je partner niet alle privé lessen kan volgen. In overleg kunnen we dan bepalen welke onderdelen jullie samen volgen.

De cursus vraagt om een actieve houding van de deelnemers. Door mee te doen, leer je toe te passen wat je leert en krijg je meer en meer vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam. Een deel van de cursus bestaat uit informatie en theorie, een deel bestaat uit het zelf ervaren en (thuis) oefenen van de technieken.

Wanneer starten

Je bepaalt zelf wanneer je begint met de cursus. De ideale periode om te starten is tussen de 20-24 weken zwangerschap, dan hebben jullie ruim de tijd om te oefenen met alle technieken. Ben je al 35 weken (of meer) zwanger, dan kun je nog steeds een privécursus volgen. We kunnen de lessen dan verlengen, zodat er minder lessen nodig zijn, of sneller op elkaar plannen. Ik streef er altijd naar om rond de 37 weken zwangerschap de cursus af te ronden, zodat je je daarna volledig op de geboorte kunt focussen.

Optioneel: Online cursus 'Voorbereiden op de kraamtijd'

Aanvullend op de HypnoBirthing cursus, die jullie volledig voorbereidt op de geboorte, kunnen jullie de online cursus ‘Voorbereiden op de kraamtijd’ volgen. De online cursus gaat eigenlijk verder waar de HypnoBirthing cursus ophoudt en biedt waardevolle en praktische handvatten om de kraamtijd goed voorbereid en bewust in te gaan. Hierdoor heb je minder kans om volledig overvallen te worden door alle veranderingen, emoties en goedbedoelde adviezen van anderen en staan jullie sterker in je schoenen. Het doel is om jullie daardoor meer te laten ontspannen en genieten van deze bijzondere periode!

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de workshop bedraagt 37,-, wanneer je ook deelneemt aan een HypnoBirthing groeps– of privécursus bij Momflow (anders 47,-).

Lees hier eerst meer over de online cursus en wat je ervan kunt verwachten.

Bij je aanmelding voor de HypnoBirthing privécursus kun je aangeven of je ook de online cursus over de kraamtijd wilt volgen. Uiteraard kun je dit ook altijd later nog beslissen.

Voorwaarden

Lees hier de algemene voorwaarden.
pasgeboren-baby-in-deken
Hypnobirthing Plus

Uniek! Online toegang tot HypnoBirthing Plus

Vanaf de start van de privécursus HypnoBirthing tot na de geboorte van jullie kindje, krijgen jullie onbeperkt toegang tot HypnoBirthing Plus op Momflow Academy, de online leeromgeving van Momflow.

Na elke les kan in de bijbehorende online module bekeken worden wat er in de les besproken is, welke opdrachten er zijn voor thuis en welke extra tips, oefeningen, filmpjes en printable templates er beschikbaar zijn. Zo is alles wat je leert en wat er aan extra materialen beschikbaar is, gemakkelijk op 1 plek terug te vinden!

Ervaringen

Een aantal reacties van cursisten, die een HypnoBirthing privécursus bij Momflow gevolgd hebben:

Wij hebben met Sabine een HypnoBirthing cursus aan huis gedaan. Het is erg prettig om in je eigen omgeving de cursus te krijgen, Sabine kan hierdoor ook goed aanpassen aan jouw behoefte. De cursus is erg informatief en helpt je echt om je goed voor te bereiden op de bevalling!

Thiska & Evert uit Hilversum

“We vonden de oefeningen fijn om samen te doen. Daarnaast de informatie over hoe het geboorteproces fysiek in zijn werk gaat vonden we super behulpzaam. We hebben nu het idee goed voorbereid te zijn. De bevallingsfilmpjes vond ik overigens super fijn om te zien. Dat heeft mij een gevoel gegeven dat de bevalling ook een mooie gebeurtenis kan zijn.”

Anna uit Zeist

“Het meest waardevol vond ik om de gehele cursus samen met mijn partner te kunnen volgen, dit is echt een pluspunt in vergelijking met andere cursussen. Ondanks dat het mijn tweede bevalling wordt, heb ik toch veel nieuwe dingen geleerd. Ik vind het mooi dat HypnoBirthing uitgaat van de kracht en kennis die al in een vrouw zit en dat je leert daarop te vertrouwen.”
Sanne uit Houten

“Door de cursus ben ik anders naar de bevalling gaan kijken. Als een mooie, positieve ervaring. Ik heb nu veel meer handvatten om het een kalme, mooie gebeurtenis te laten zijn.”
Maaike uit Zeist

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over de privécursus HypnoBirthing van Momflow. Heb je nog andere vragen? Kijk dan ook even bij de veelgestelde vragen over de groepscursus HypnoBirthing of neem even contact met me op.

Wat is het verschil tussen een groepscursus HypnoBirthing en een privécursus?

Het grootste verschil tussen een groepscursus en een privécursus is de locatie en de samenstelling. Voor een groepscursus kom je naar een leslocatie en volg je de cursus met meerdere stellen tegelijk. Dat kan heel gezellig zijn, maar de aanwezigheid van anderen kan je wellicht ook belemmeren in hoe goed je jezelf kunt ontspannen of in hoeverre je je vragen wilt stellen. Een privécursus volg je thuis, de docent komt naar je toe.

Inhoudelijk is er in principe geen verschil tussen een groepscursus en een privécursus. In een privécursus is wel meer ruimte om op jullie persoonlijke situatie, wensen en vragen in te gaan.

Ik twijfel tussen het volgen van een cursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat. Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een cursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat is dat je bij een HypnoBirthing cursus een vast format volgt, waarbij vantevoren eigenlijk al vast staat welke informatie je gaat ontvangen en welke technieken je gaat leren. Bij Geboortevoorbereiding op maat vraag ik actief je input in wat je wilt leren, wat je persoonlijke situatie is en of er speciale omstandigheden of (medische) complicaties te verwachten zijn. Daarmee stel ik een programma samen dat bestaat uit informatie op maat en oefeningen en technieken op maat.

In een privé HypnoBirthing (opfris)cursus is al wel meer ruimte om op jullie persoonlijke situatie, wensen en vragen in te gaan. Maar als je echt graag volledig daarop wilt focussen, biedt een paar sessies Geboortevoorbereiding op maat daar veel meer ruimte voor.

Een ander belangrijk verschil tussen een privécursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat is de duur. Een cursus HypnoBirthing bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur. Geboortevoorbereiding op maat bestaat uit 2 sessies van 2-2,5 uur. Daardoor is uiteraard ook het tarief anders.

Wij hebben al een kind. Kunnen we dan beter een privécursus of een opfriscursus volgen?

Dat hangt er eigenlijk vooral van af of jullie tijdens de vorige zwangerschap al een HypnoBirthing cursus hebben gevolgd of niet. Zo ja, dan is waarschijnlijk de opfriscursus het meest geschikt. Jullie herhalen dan in 1 of 2 lessen de belangrijkste informatie en HypnoBirthing technieken om jullie voor te bereiden op de geboorte van dit kindje. Het is dan echt het opfrissen van dat wat je al weet en daarna zelf oefenen met de technieken.

Als jullie bij de vorige zwangerschap geen HypnoBirthing cursus hebben gevolgd, is een privécursus of groepscursus HypnoBirthing beter geschikt. De inhoud van een HypnoBirthing is zóveel uitgebreider en specifieker dan van welke andere zwangerschapscursus dan ook dat jullie, ondanks dat jullie al het één en ander weten over bevallen, nog heel veel zullen leren tijdens een volledige cursus. Bovendien is er tijd nodig om alle HypnoBirthing technieken te ontdekken, te leren toepassen en om echt diep te leren ontspannen.

Kunnen we een HypnoBirthing privécursus ook op 1 dag volgen?

De HypnoBirthing cursus bestaat uit 5 lessen van ongeveer 2,5 uur. De lessen zijn zo opgebouwd dat je telkens weer wat nieuwe informatie krijgt en nieuwe en/of verdiepende technieken leert. Als je dit allemaal op 1 dag zou moeten leren, zou het niet meer passen, dus zou je veel minder informatie krijgen en veel minder technieken kunnen leren. Daarnaast is de ervaring dat het erg fijn is om in meerdere keren de stof tot je te nemen, je de kans hebt om tussendoor samen te oefenen en daarover vragen kunt stellen. Hierdoor kun je je het gedachtegoed en de technieken echt eigen maken.

Wat kost een HypnoBirthing privécursus?

Het tarief voor een privé cursus is  559,-. De reiskosten die bij een privécursus bij je thuis worden berekend zijn 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

De prijs is inclusief:

 • 5 wekelijkse lessen van 2,5 uur
 • Het Nederlandstalige boek HypnoBirthing, the Mongan Method geschreven door Marie F. Mongan. (Deze vertaling is niet los verkrijgbaar in de retail)
 • De 2 originele HypnoBirthing MP3’s
 • Een mooi vormgegeven werkboek met uitgebreid cursusmateriaal en ruimte voor eigen aantekeningen

Daarnaast krijg je bij een HypnoBirthing cursus bij Momflow de volgende bonussen:

 1. Toegang tot de online leeromgeving HypnoBirthing Plus op Momflow Academy tot ná de geboorte. Fijn naslagwerk en boordevol extra tips en oefeningen
 2. Persoonlijke begeleiding tijdens én na de cursus tot aan de bevalling (via e-mail of whats app)
 3. Praktisch HypnoBirthing oefenschema; zo hou je gemakkelijk zicht op welke technieken er zijn en hoe vaak/wanneer je ermee oefent
 4. Checklist geboortetas; Wat zet je klaar voor de geboorte? Handig overzicht dat je zelf kunt aanvullen
 5. Telefonisch of online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
Kan ik een privécursus HypnoBirthing ook online volgen?

Privécursussen vinden in principe bij je thuis plaats. De fijnste plek om te (leren) ontspannen! Mocht je het zelf prettiger vinden, of wanneer jullie verder weg wonen, kunnen jullie de lessen ook live online volgen via Zoom. 

Het is ook mogelijk om de privécursus te volgen in mijn praktijkruimte in De Meern.  

Wordt een privécursus vergoed door mijn zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing cursus vergoed wordt door je zorgverzekering. Er is echter veel verschil tussen zorgverzekeraars en aanvullende pakketten en de exacte voorwaarden. Vraag dit dus altijd even goed na bij je zorgverzekeraar! Bij voorkeur check je dit al voor je je definitief aanmeldt voor de cursus, zodat je achteraf niet voor eventuele vervelende verrassingen komt te staan.

Voor de vergoeding vanuit je verzekeraar maakt het meestal niet uit of je een zwangerschapcursus privé volgt of in een groep. 

Wanneer kan ik de nota declareren bij de zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing cursus vergoed wordt door de zorgverzekering. Er is veel verschil tussen verzekeraars, aanvullende pakketten en de exacte criteria. Dus kijk dit zelf goed na of bel desnoods even met je zorgverzekeraar om zeker te weten of en zo ja, hoeveel je verzekering vergoedt van de totale kosten.

Wanneer je je aanmeldt voor de cursus HypnoBirthing ontvang je na aanmelding een voorschotnota. Die nota is niet bedoeld om in te dienen bij de zorgverzekering. Omdat de cursus dan nog niet begonnen is, komt het regelmatig voor dat de declaratie dan geweigerd wordt. Ook als je wel recht hebt op vergoeding. De verzekeraar kan dan immers niet zeker weten of je de cursus wel echt gaat volgen. 

Om deze reden ontvang je aan het einde van de cursus een eindnota. In de meeste gevallen zijn de kosten dan al volledig betaald. De eindnota is wel geschikt om in te dienen bij je zorgverzekeraar. Als je dat wilt en je verwacht dat je (een deel) vergoed krijgt uiteraard.

Ik wil ons aanmelden. Hoe doe ik dat?

Vul het aanmeldformulier voor een cursus HypnoBirthing in en geef aan dat je interesse hebt in een privécursus HypnoBirthing. Je kunt dan alvast aangeven in welke periode jullie zouden willen starten met de cursus. Na ontvangst van de aanmelding gaan we samen overleggen op welke exacte data jullie de cursus kunnen gaan volgen.

geboortevoorbereiding-op-maat

Foto: Monique Brunt

Geboortevoorbereiding op maat

Geboortevoorbereiding op maat is helemaal afgestemd op wat jij en je partner willen leren en oefenen om je optimaal voor te bereiden op de geboorte van jullie kindje. Uiteraard is het ook mogelijk om de geboortevoorbereiding zonder partner te volgen, het is immers helemaal op maat voor jou!

Copyright Nicole Langen Fotografie

Foto: Nicole Langen

Opfriscursus HypnoBirthing

Hebben jullie de cursus HypnoBirthing al eens gevolgd en ben je nu opnieuw zwanger? Gefeliciteerd! Tijdens een opfriscursus HypnoBirthing in 1 of 2 privélessen op maat herhalen we precies die informatie en HypnoBirthing technieken waar jullie behoefte aan hebben.

Inspiratie

ademhalingsoefening op geboortebal

15 Geboortetools om te gebruiken tijdens je bevalling

zwangerschapsboeken

Inspiratiebronnen voor zwangerschap en geboorte

loslaten-voor-de-bevalling

Meditatie 'Angst en spanning loslaten voor de bevalling'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern