Je eigen positieve affirmaties maken

Door Sabine | 30 juni 2020

In mijn cursussen en coaching werk ik bijna altijd met positieve affirmaties, om een positieve mindset te stimuleren en te versterken. In deze blog neem ik je mee in waarom affirmeren zo krachtig is en hoe je zelf je eigen positieve affirmaties kunt maken.

Wat zijn positieve affirmaties?

Een affirmatie is eigenlijk niets anders dan een gedachte of een zinnetje dat je, bewust of onbewust, met regelmaat herhaalt voor jezelf. Van de ongeveer 50.000 gedachten die we dagelijks hebben, zijn héél veel gedachten negatief. We herhalen die negatieve gedachten (onbewust) ook nog eens vaak voor onszelf: ‘Zie je wel, ik kan het ook helemaal niet!’ Of ‘Daar heb ik geen geld voor, ik heb nooit genoeg geld.’ Door die herhaling bekrachtigen we de gedachte en wordt die steeds sterker.

Dit proces van affirmeren, de continue herhaling van hetzelfde zinnetje in je hoofd waardoor het zich steeds dieper in je onderbewustzijn nestelt, kun je ook bewust inzetten om jezelf in positieve gedachtes te laten geloven. Deze bewust geformuleerde positieve gedachtes of intenties, noemen we positieve affirmaties. Je gebruikt ze om positieve, helpende gedachtes als het ware te ‘programmeren’ in je onderbewustzijn. Door de positieve affirmaties in gedachten of hardop voor jezelf te herhalen bevestig en versterk je de gedachte. Hoe vaker je affirmaties herhaalt, hoe meer deze positieve gedachten onbewust door je brein worden opgenomen. Je gaat er steeds meer écht in geloven en daardoor ga je je er ook steeds meer naar gedragen. Hierdoor is verandering ineens wel mogelijk!

De kracht van een positieve mindset

De kracht van onze gedachtes is enorm groot. Onze gedachtes kunnen ons volledig ondermijnen en ons zelfvertrouwen vernietigen of ze kunnen ons in onze kracht laten staan en ons naar grote successen helpen. En alles ertussenin 🙂

De kracht van onze gedachten is zo groot, omdat er een verbinding bestaat tussen de geest (onze gedachten) en ons lichaam. Daarbij heeft elke gedachte een fysieke reactie in het lichaam tot gevolg. De gedachte komt altijd eerst en daarop volgt een reactie in het lichaam; spierspanning, pijn, een emotie, maar ook bijvoorbeeld blozen, transpireren of extra speeksel produceren. Als je bijvoorbeeld vers gebakken appeltaart ruikt, dan denken de meeste mensen ‘mmm, lekker!!’ En spontaan begin je extra speeksel te produceren in je mond. Terwijl je alleen nog maar de geur ruikt! De taart staat nog helemaal niet voor je neus, laat staan dat je bijna een hap neemt. Ander voorbeeld: je bent erg laat voor een belangrijke afspraak. Je denkt: ‘o jee, ik kom te laat!’ En vervolgens komt daar vaak een angstgedachte achteraan, zoals bijvoorbeeld: ‘Als ze me nog maar serieus nemen….’ Deze negatieve gedachten, de interpretatie eigenlijk van het laat zijn, maken dat we in de stress schieten. Spanning in de nek en schouders, een snelle, hoge ademhaling en stresshormonen die vrijkomen. Het lichaam volgt telkens weer de geest.

Zodra je je van deze verbinding bewust bent, kun je je gedachtenkracht bewust gaan inzetten. Je kunt letterlijk gaan oefenen met je gedachten en wat die met je doen. Je kunt gaan spelen met hoe je je voelt als je een negatieve gedachte denkt en wat er gebeurt als je die negatieve gedachte ombuigt naar een positieve gedachte. Ik zal je hieronder een voorbeeld geven. Spreek zowel de negatieve gedachte maar eens hardop uit en observeer wat je erbij voelt, en spreek ook de positieve affirmatie hardop uit. Voel het verschil.

Negatieve gedachte: ‘Ik ben zo moe, ik heb totaal geen energie. Hoe moet ik deze dag doorkomen…?’

Positieve affirmatie: ‘Ik voel me fit en gezond. Ik kan de hele wereld aan!’

Affirmeren kun je leren! Hierbij een aantal tips om je eigen positieve affirmaties te maken:

 • Formuleer je affirmatie met alleen positieve woorden; schrijf op wat je wél wilt (de woorden geen, niet en nooit gebruik je dus niet)
 • Gebruik alleen de tegenwoordige tijd; doe alsof het nu al zo is 
 • Maak de affirmatie realistisch; versterk iets dat in jou al aanwezig is als een soort van wens of droombeeld. Dit maakt dat je er echt in kunt geloven
 • Gebruik woorden die bij je passen en die iets voor je betekenen
 • Maak het persoonlijk

Gelukt? Spreek hem hardop meerdere keren uit. Voel de kracht van de affirmatie. Pas hem zonodig nog aan. Herhaal je affirmatie daarna dagelijks meerdere keren, gedurende een langere periode. Je hebt een regelmatige herhaling van minimaal 4-6 weken nodig om verschil te gaan ervaren. Het kan zijn dat je in het begin het idee hebt dat het totaal niets voor je doet. Ga toch door, geef niet te snel op!

Het herhalen van de affirmatie kan bijvoorbeeld op een vast moment van de dag of tijdens een dagelijks terugkerend ritueel, zoals tanden poetsen, auto rijden, op de wc, elke keer dat je een whats app’je ontvangt etc, zodat je het niet vergeet. Het kan ook heel goed helpen om de affirmatie op te schrijven, bijvoorbeeld op een post-it, en die te hangen op een plek waar je hem dagelijks (meerdere keren) tegen komt.

Voorbeelden van positieve affirmaties

Affirmaties kunnen heel krachtig werken tijdens (de voorbereiding naar) de geboorte van je kind. Ze vormen dan ook een van de technieken die je tijdens een cursus HypnoBirthing leert.

Een aantal fijne positieve affirmaties voor tijdens de zwangerschap en de geboorte zijn:

 • Mijn lichaam weet precies wat het moet doen
 • Mijn baby draait zich automatisch in de juiste positie
 • Ik beweeg mee met elke wending die de geboorte neemt


Maar ook als moeder kunnen positieve affirmaties erg behulpzaam zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat je meer rust kunt ervaren in het moederschap en meer zelfvertrouwen hebt in dat je het goed doet.

Hierbij een aantal positieve affirmaties die voor moeders inspirerend kunnen zijn: 

 • Ik ben een goede moeder
 • Het is oké dat ik soms mijn geduld verlies
 • Ik ben trots op mezelf

Misschien vind je dit ook interessant?

Inspiratie

moederschapsboeken

Bronnen van inspiratie voor het moederschap

flow

Wat is flow en hoe bereik je flow tijdens de bevalling?

ontspannen tijdens zwangerschap en geboorte begeleide zwangerschapsmeditatie

Meditatie 'Ontspannen tijdens zwangerschap en geboorte'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern