Elke geboorte is uniek. Volg je eigen pad in de voorbereiding ernaar toe

Geboortevoorbereiding op maat

Kun je in het enorme aanbod zwangerschapscursussen geen cursus vinden die helemaal aansluit bij je behoeften? Bijvoorbeeld omdat dit niet je eerste bevalling wordt en je niet álle info nogmaals hoeft te horen. Of omdat je geen behoefte hebt aan een groep zwangeren om je heen. Of omdat je zelf al heel veel voorwerk hebt gedaan en je vooral nog behoefte hebt aan een stukje persoonlijke begeleiding.

Privé sessies

Welke reden je er ook voor hebt, je kunt bij Momflow terecht voor 2 (of meer) privé sessies Geboortevoorbereiding op maat. De sessies zijn bij je thuis, en helemaal afgestemd op wat jij en je partner willen leren en oefenen om je optimaal voor te bereiden op de geboorte van jullie kindje. Uiteraard is het ook mogelijk om de geboortevoorbereiding zonder partner te volgen, het is immers helemaal op maat voor jou!

De voordelen van Geboortevoorbereiding op maat

 • (Samen) voorbereiden in je eigen vertrouwde huis. Een betere plek om je op je gemak te voelen en informatie op te nemen is er meestal niet
 • Geen reistijd naar een leslocatie
 • Flexibele planning; overdag of in de avonduren, sneller of juist langzamer dan 1 sessie per week. Er is veel mogelijk (uiteraard wel afhankelijk van jullie en mijn beschikbaarheid op dat moment)
 • Volop persoonlijke aandacht en de inhoud is maatwerk. Jij geeft aan, samen met je partner als gewenst, wat je wilt leren
 • Alle ruimte om in te gaan op persoonlijke ervaringen en speciale omstandigheden rondom de zwangerschap en bevalling 
 • Als jullie al een of meer kindjes hebben, kun je toch gemakkelijk samen voorbereiden, omdat ik naar jullie toe kom
Geboortevoorbereiding op maat

Tijdens Geboortevoorbereiding op maat kun je je voorbereiden op de geboorte van je kindje, precies zoals jij het wilt en hoe het bij jou past

Op maat, wat kan ik dan verwachten?

Er is tijdens de Geboortevoorbereiding op maat sessies alle ruimte om in te gaan op jullie persoonlijke ervaringen, omstandigheden en vragen. Afhankelijk van jullie leerdoelen en vragen stel ik een programma samen dat voor jullie precies passend is. Ik zorg er altijd voor dat de meest essentiële informatie en tools om te gebruiken tijdens de geboorte behandeld worden.

Aan de hand van de onderstaande thema’s volgen we een rode draad. Per thema kunnen we gezamenlijk bepalen op welke (sub)onderwerpen de nadruk mag komen te liggen.

💖 Je mindset en omstandigheden
💖 Hoe werkt bevallen?
💖 Je geboortetools
💖 Je geboorteteam
💖 Je geboorteplan
💖 Na de geboorte

Je leert bijvoorbeeld hoe… 

 • Het geboorteproces kan beginnen en verlopen en hoe het vrouwenlichaam is gemaakt om te baren
 • Hormonen je kunnen helpen tijdens het geboorteproces – of tegenwerken – en hoe je daar optimaal gebruik van maakt
 • Je geboortetools, zoals ademhaling en beweging, kunt inzetten om het geboorteproces te helpen
 • Jouw mindset, de manier waarop je denkt over jezelf en het geboorteproces van invloed zijn en welke gedachten wel en niet helpend zijn 
 • Je, samen met je partner, je wensen rondom de geboorte kunt bepalen en opschrijven in een geboorteplan
 • Je eigen regie kunt pakken en behouden tijdens de geboorte
 • Je goed voorbereid en vol vertrouwen kunt toeleven naar de bevalling 

Praktische informatie

Geboortevoorbereiding op maat bestaat uit 2 sessies van 2 – 2,5 uur. Vaak is het fijn om 1 of 2 weken te plannen tussen beide sessies, zodat de inhoud kan beklijven en je gerichte vervolgvragen kunt stellen. Maar het is ook mogelijk om 2 sessies na elkaar, op 1 dag, te plannen, bijvoorbeeld als je al bijna bent uitgerekend. 

Ik woon en werk in De Meern, Utrecht. Mijn werkgebied is groot en beslaat naast Utrecht, Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern en Woerden bijvoorbeeld ook Houten, Nieuwegein, Maarssen, Bunnik, Zeist, Hilversum, Soest, Baarn, Amersfoort, Breukelen, Bodegraven. Wanneer ik verder dan 10 km moet reizen naar je huis vanaf De Meern, worden er reiskosten berekend; €0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern. Het is ook mogelijk om de sessies te volgen in mijn praktijkruimte in De Meern of online via Zoom.

De investering voor Geboortevoorbereiding op maat is € 299,-. Het is mogelijk om uit te breiden met 1 of 2 aanvullende sessies. Het tarief hiervoor is € 95,- per sessie. Het hangt van je specifieke zorgverzekering en aanvullende verzekering af of en hoeveel er vergoed wordt van de kosten. Informeer hiernaar dus goed bij je zorgverzekeraar. 

De sessies Geboortevoorbereiding op maat kunnen zowel overdag als in de avonduren gepland worden. Neem contact met me op om te overleggen over mijn beschikbaarheid in de periode dat jullie je graag willen voorbereiden op de geboorte.

Kosten

De investering voor Geboortevoorbereiding op maat is € 299,-.* Voor losse extra sessies is het tarief € 95,- per sessie. De prijs is inclusief:

 • 2 privé sessies van 2 – 2,5 uur
 • Oefeningen en handouts op maat
 • Persoonlijk afgestemde inhoud en tips  

Soms raad ik aan om ter verdieping ook een boek te lezen in de voorbereiding op de geboorte. De kosten voor aanschaf hiervan zijn niet opgenomen in de bovengenoemde kosten.

Omdat ik bij je thuis kom voor de sessies, reken ik een bijdrage in de reiskosten; 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

Daarnaast krijg je bij Geboortevoorbereiding op maat bij Momflow de volgende bonussen:

 1. Persoonlijke begeleiding tijdens én na de cursus tot aan de bevalling (via e-mail of whats app)
 2. Checklist geboortetas; Wat zet je klaar voor de geboorte? Handig overzicht dat je zelf kunt aanvullen
 3. Telefonisch of online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
 4. Korting op deelname aan de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd

* Betalen in termijnen is mogelijk op aanvraag. Vraag naar de voorwaarden.

Met wie

Je volgt de sessies alleen, als stel of met een andere geboortepartner. Je geboortepartner is degene die je ondersteunt tijdens de bevalling. Dit kan je partner zijn, maar het kan ook je moeder, doula, zus of goede vriendin zijn. 

Wanneer starten

Je bepaalt zelf wanneer tijdens je zwangerschap je de Geboortevoorbereiding op maat wilt volgen. De ideale periode om te starten is tussen de 20-32 weken zwangerschap, dan is er nog ruim de tijd om alle informatie te laten landen, te oefenen met technieken en je eigen invulling te geven aan hoe je wilt bevallen.

Ben je al 35 weken (of meer) zwanger, dan kun je nog steeds Geboortevoorbereiding op maat boeken, als je flexibel bent qua plannen. Het mooiste is om rond de 37 weken zwangerschap klaar te zijn met de sessies, zodat je je daarna volledig op de geboorte kunt focussen. Maar heb je een last minute voorbereidingswens, dan ga ik je gewoon helpen! (afhankelijk van mijn beschikbaarheid)

Optioneel: Online cursus 'Voorbereiden op de kraamtijd'

Aanvullend op de Geboortevoorbereiding op maat sessies kun je de online cursus ‘Voorbereiden op de kraamtijd’ volgen. De online cursus biedt waardevolle en praktische handvatten om de kraamtijd goed voorbereid en bewust in te gaan. Hierdoor heb je minder kans om volledig overvallen te worden door alle veranderingen, emoties en goedbedoelde adviezen van anderen en staan jullie sterker in je schoenen. Het doel is om jullie daardoor meer te laten ontspannen en genieten van deze bijzondere periode!

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de cursus bedraagt 37,-, wanneer je ook deelneemt aan Geboortevoorbereiding op maat bij Momflow (anders 47,-).

Lees hier eerst meer over de online cursus en wat je ervan kunt verwachten.

Bij je aanmelding voor de Geboortevoorbereiding op maat sessies kun je aangeven of je ook de online cursus over de kraamtijd wilt volgen. Uiteraard kun je dit ook altijd later nog beslissen.

Voorwaarden

Lees hier de algemene voorwaarden.

baby-vuistje

Ervaringen

Lees hieronder de reacties van enkele deelnemers aan Geboortevoorbereiding op maat bij Momflow:

We zijn blij dat we voor Geboortevoorbereiding op maat hebben gekozen. Sabine heeft goed geluisterd naar onze eerste bevalervaring en heeft ons precies de informatie en tools gegeven om met vertrouwen uit te kijken naar de bevalling van ons tweede kindje. Wat ons betreft een aanrader tijdens de voorbereiding op de bevalling, ook (of misschien wel juist) bij een volgende bevalling!

Jan en Tessa

Het was heel prettig om bij ons thuis met Sabine te praten over wat ons bezighoudt richting de geboorte. Sabine heeft veel kennis en daardoor bespreek je dingen toch anders en word je je meer bewust van je eventuele angsten. Veel tips gekregen die helpen in de verdere voorbereiding: meditaties, boeken, folders etc!

Jasper en Merel

“Geboortevoorbereiding op maat is een absolute aanrader. Het was heel prettig om in je eigen omgeving te kunnen focussen op je eigen bevalling, wensen, vragen, onzekerheden. Sabine is deskundig en luistert goed naar je. Dat is heel erg van toegevoegde waarde, ook bijvoorbeeld in het gesprek over rollenverdeling tussen geboortepartners. Ik heb veel waardevolle kennis opgedaan over de fysieke, en de mentale kant. En voel me nu gesterkt, gesteund en voorbereid op mijn bevalling. We zaten op het puntje van onze stoel, het waren onwijs leuke en leerzame avonden met Sabine, dus ik kan het alleen maar aanbevelen!”

Kiki

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over Geboortevoorbereiding op maat bij Momflow. Heb je nog andere vragen? Neem dan even contact met me op.

Ik twijfel tussen het volgen van een cursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat. Wat is het verschil?

Het grootste verschil tussen een cursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat is dat je bij een HypnoBirthing cursus een vast format volgt, waarbij vantevoren eigenlijk al vast staat welke informatie je gaat ontvangen en welke technieken je gaat leren. Bij Geboortevoorbereiding op maat vraag ik actief je input in wat je wilt leren, wat je persoonlijke situatie is en of er speciale omstandigheden of (medische) complicaties te verwachten zijn. Daarmee stel ik een programma samen dat bestaat uit informatie op maat en oefeningen en technieken op maat.

In een privé HypnoBirthing (opfris)cursus is al wel meer ruimte om op jullie persoonlijke situatie, wensen en vragen in te gaan. Maar als je echt graag volledig daarop wilt focussen, biedt een paar sessies Geboortevoorbereiding op maat daar veel meer ruimte voor.

Een ander belangrijk verschil tussen een cursus HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat is de duur. Een cursus HypnoBirthing bestaat uit 5 bijeenkomsten van 2,5 uur. Geboortevoorbereiding op maat bestaat uit 2 sessies van 2-2,5 uur. Daardoor is uiteraard ook het tarief anders.

Wij hebben al een (of meer) kind(eren). Kunnen we dan beter Geboortevoorbereiding op maat of een opfriscursus HypnoBirthing volgen?

Dat hangt er onder andere van af of jullie tijdens de vorige zwangerschap(pen) al een HypnoBirthing cursus hebben gevolgd of niet. Zo ja, dan is waarschijnlijk de opfriscursus HypnoBirthing het meest geschikt. Jullie herhalen dan in 1 of 2 lessen de belangrijkste informatie en HypnoBirthing technieken om jullie voor te bereiden op de geboorte van dit kindje. Het is dan echt het opfrissen van dat wat je al weet en daarna weer zelf oefenen met de technieken.

Als jullie bij de vorige zwangerschap(pen) geen HypnoBirthing cursus hebben gevolgd, is Geboortevoorbereiding op maat erg geschikt. Aan de hand van jullie eigen ervaringen met bevallen en de specifieke omstandigheden van deze zwangerschap en geboorte stellen we in overleg de inhoud van de sessies samen. Dit is meestal een mix van informatie en technieken die helemaal past bij jullie situatie en wensen.

Ook is het een optie om een volledige privécursus of groepscursus HypnoBirthing te volgen. De inhoud van een HypnoBirthing cursus is zóveel uitgebreider en specifieker dan van welke andere zwangerschapscursus dan ook dat jullie, ondanks dat jullie al het één en ander weten over bevallen, nog heel veel zullen leren tijdens een volledige cursus. Bovendien is er tijd nodig om alle HypnoBirthing technieken te ontdekken, te leren toepassen en om echt diep te leren ontspannen.

Hoe weet ik zeker of ik alle belangrijke dingen wel leer als ik zelf mijn leerdoelen bepaal voor mijn eerste bevalling? Ik heb immers nog geen ervaring.

Ik zorg ervoor dat je sowieso de belangrijkste informatie over bevallen leert in de sessies Geboortevoorbereiding op maat. Zoals hoe de baarmoeder werkt als het samentrekt tijdens de geboorte. Wat een vrouwenlichaam doet tijdens de geboorte, de rol van stress en ontspanning op het geboorteproces en welke geboortetools je tot je beschikking hebt om zoveel mogelijk te ontspannen tijdens de bevalling, zodat je lichaam kan doen wat het moet doen. 

Daarnaast geef je zelf aan waar de focus verder op mag komen te liggen. Ben je bijvoorbeeld erg bang voor de pijn of controleverlies, dan gaan we daarmee aan de slag. Wil je veel weten over bepaalde interventies of tips over hoe je eigen regie kunt behouden? Kan ook. 

Dus er is een basis- en een op maat deel. Ik denk met je mee en zorg ervoor dat de sessies Geboortevoorbereiding op maat een goede, volledige voorbereiding bieden.

Zijn er overeenkomsten tussen HypnoBirthing en wat je leert tijdens de sessies Geboortevoorbereiding op maat?

Ja, er zijn zeker wat overeenkomsten tussen HypnoBirthing en Geboortevoorbereiding op maat. Dit zit hem vooral in de basisinformatie over hoe geboorte en het vrouwenlichaam ‘werkt’ en hoe je zelf het geboorteproces op een positieve manier kunt beïnvloeden. Met bijvoorbeeld je ademhaling, je mindset en je voorbereiding.

De hoeveelheid informatie en technieken die ik kan meegeven in 2 sessies Geboortevoorbereiding op maat is uiteraard kleiner (een HypnoBirthing cursus bestaat uit 5 lessen van 2,5 uur!) en je leert bij Geboortevoorbereiding op maat (meestal) geen specifieke zelfhypnose technieken, maar wel andere technieken om jezelf te ontspannen tijdens de geboorte.

Kan ik de sessies Geboortevoorbereiding op maat ook op 1 dag volgen?

Geboortevoorbereiding op maat bestaat uit 2 sessies van 2-2,5 uur. Wanneer je dat zelf fijn vindt, is het zeker mogelijk om deze sessies op 1 dag te plannen. Bijvoorbeeld omdat je al bijna uitgerekend bent.

Ik kan uit mijn eigen ervaring wel vertellen dat het vaak fijner is de 2 sessies te spreiden. Je kunt dan in meerdere keren de informatie goed tot je te nemen en je hebt de kans om tussendoor te oefenen en daarover vragen te stellen. Hierdoor neem je de kennis en technieken waarschijnlijk beter op.

Dus het kán zeker, maar als het niet echt nodig is, zou ik het niet per se aanraden.

Wat kost Geboortevoorbereiding op maat?

De investering voor Geboortevoorbereiding op maat is € 299,-. Voor losse extra sessies is het tarief € 95,- per sessie. De prijs is inclusief:

 • 2 privé sessies van 2 – 2,5 uur
 • Oefeningen en handouts op maat
 • Persoonlijk afgestemde inhoud en tips  

Soms raad ik aan om ter verdieping ook een boek te lezen in de voorbereiding op de geboorte. De kosten voor aanschaf hiervan zijn niet opgenomen in de bovengenoemde kosten.

Omdat ik bij je thuis kom voor de sessies, reken ik een bijdrage in de reiskosten; 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

Kan ik de sessies Geboortevoorbereiding op maat ook online volgen?

In principe kom ik voor de Geboortevoorbereiding op maat bij je thuis.

Maar als je het zelf prettiger vindt of wanneer je bijvoorbeeld ver weg woont, is het prima mogelijk om de sessies live online te volgen via Zoom. 

Wanneer kan ik de Geboortevoorbereiding op maat het beste plannen tijdens de zwangerschap?

Je bepaalt zelf wanneer tijdens je zwangerschap je de Geboortevoorbereiding op maat wilt volgen. De ideale periode om te starten is tussen de 20-32 weken zwangerschap, dan is er nog ruim de tijd om alle informatie te laten landen, te oefenen met technieken en je eigen invulling te geven aan hoe je wilt bevallen.

Ben je al 35 weken (of meer) zwanger, dan kun je nog steeds Geboortevoorbereiding op maat boeken, als je flexibel bent qua plannen. Het mooiste is om rond de 37 weken zwangerschap klaar te zijn met de sessies, zodat je je daarna volledig op de geboorte kunt focussen. Maar heb je een last minute voorbereidingswens, dan ga ik je gewoon helpen! (afhankelijk van mijn beschikbaarheid)

Ik ben al (bijna) met verlof. Heeft het nog zin om me te voorbereiden op de geboorte en 2 sessies Geboortevoorbereiding op maat te plannen?

Jazeker! Het is nooit te laat om je voor te bereiden, behalve als je al aan het bevallen bent. Dan is het een kwestie van blijven ademhalen, je lichaam en je intuïtie volgen en erop vertrouwen dat je het kunt!

Dus neem gewoon even contact met me op om te overleggen of en op welke dagdelen ik last minute beschikbaarheid heb in mijn agenda. Met name overdag is er last minute vaak nog veel meer mogelijk dan je misschien denkt!

En mocht je toch al bevallen zijn, vóórdat we alle sessies afgerond hebben, dan krijg je de kosten voor de niet-gevolgde sessie(s) gewoon van me terug. 

Wat gebeurt er als ik vroegtijdig beval?

We proberen met het inplannen van de sessies zoveel mogelijk voor 37 weken zwangerschap de Geboortevoorbereiding op maat af te ronden. Soms lukt dat praktisch gezien niet. En soms komt een baby al voor de 37 weken zwangerschap.

Wanneer je al al bevallen bent, vóórdat we alle sessies afgerond hebben, dan krijg je de kosten voor de niet-gevolgde sessie(s) gewoon van me terug.

Ik wil me/ons aanmelden. Hoe doe ik dat?

Vul het aanmeldformulier in en geef aan dat je interesse hebt in Geboortevoorbereiding op maat. Je kunt dan alvast aangeven in welke periode je zou willen starten met de sessies. Na ontvangst van je aanmelding gaan we samen overleggen op welke exacte data we de Geboortevoorbereiding op maat kunnen inplannen.

Copyright Monique Brunt Fotografie

Foto: Monique Brunt

Cursus HypnoBirthing

Overweeg je een cursus HypnoBirthing en wil je meer weten over de cursus? Tijdens een cursus HypnoBirthing leer je jezelf ontspannen tijdens de bevalling, waardoor je lichaam zoveel mogelijk kan doen waar het voor gemaakt is, namelijk je kindje baren. 

Copyright Nicole Langen Fotografie

Voorbereiden op de kraamtijd

Na de bevalling begint het grote baby avontuur pas écht!
Na het volgen van de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd weet je wat je kunt verwachten, maak je bewuste keuzes en begin je goed voorbereid aan de eerste weken met je baby.

Inspiratie

ademhalingsoefening op geboortebal

15 Geboortetools om te gebruiken tijdens je bevalling

zwangerschapsboeken

Inspiratiebronnen voor zwangerschap en geboorte

loslaten-voor-de-bevalling

Meditatie 'Angst en spanning loslaten voor de bevalling'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern