Ik weet dat jij het kan! En jij?

Foto: Monique Brunt

HypnoBirthing® cursus

Leren vertrouwen op jezelf, je lichaam, de mensen in je geboorteteam en op je baby, dat is waar HypnoBirthing om draait. In de huidige maatschappij wordt ons beeld over bevallen sterk beïnvloed door de media en de verhalen die je in je omgeving hebt gehoord. Als je zwanger bent van je eerste kindje en dus nog geen eigen ervaring hebt met bevallen, kun je daardoor een negatieve verwachting hebben. Zonde, want een kindje baren kan je ook juist enorm in je kracht zetten. Sowieso is het een levensveranderende gebeurtenis en hoe fijn is het om daar positief op voor te bereiden én op terug te kunnen kijken? Ook als je al wel een geboorte hebt meegemaakt, maar deze door wat voor reden dan ook, niet was zoals je die gewenst had, kun je leren om te bevallen in vol vertrouwen. 

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus ter voorbereiding op een positieve geboorte ervaring in eigen regie. Het werkt in 5 lessen toe naar vertrouwen, ontspanning, focus en positief uitkijken naar de bevalling. Jullie krijgen veel informatie en je leert ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en om zelfhypnose en visualisaties toe te passen, zodat je tijdens de geboorte vol vertrouwen en ontspannen bent. Hierdoor kun je met je lichaam meewerken, waardoor het geboorteproces makkelijker en soepeler zal verlopen. Daarnaast is er veel aandacht voor een positieve mindset, want hoe je denkt over bevallen, heeft veel invloed op hoe ontspannen en positief je kunt zijn.

De cursus volg je samen met je partner (of met iemand anders die bij je bevalling aanwezig zal zijn). Hoe beter ook je geboortepartner voorbereid is, hoe meer vertrouwen je partner heeft in zichzelf en de bevalling, des te beter zal je geboortepartner jou kunnen helpen. Je voelt je daardoor gesteund en veilig en dit helpt ook weer om je makkelijker te kunnen ontspannen. 

Groepscursus HypnoBirthing
Massagetechnieken
Leren ontspannen, ademhalingstechnieken

Moet ik dan onder hypnose?!

De ‘hypno’ in HypnoBirthing staat voor zelfhypnose en dat is niets anders dan een staat van diepe ontspanning, die jij zelf creëert en waar je zelf controle over hebt. Je bent ontspannen, maar slaapt niet. Integendeel, je voelt je wakker, helder en alert. En op een prettige manier héél relaxed!

Met zelfhypnose technieken ontspan je in feite je lichaam en heb je een gefocuste geest. Je leert je omgeving en eventueel storende gedachten van jezelf buiten te sluiten. Moeders die HypnoBirthing technieken gebruiken, kunnen zich daardoor volledig concentreren op hun buik en baby. Zelfhypnose is een staat van bewustzijn die vergelijkbaar is met verzonken zijn in een boek of film. Je kunt daar zo in opgaan dat je niet merkt dat er iemand binnenkomt of je iets vraagt. Geen abracadabra dus, en niet zweverig. Je krijgt echte handvatten om met je lichaam te werken.

Wil jij…?

 • Positief toeleven naar je bevalling?
 • Leren hoe je jezelf kunt ontspannen?
 • Vertrouwen op je lichaam?
 • Samen met je partner een team zijn tijdens de bevalling?
 • Een mooie, soepele en ontspannen bevalling meemaken?

Tijdens de Momflow zwangerschapscursus HypnoBirthing The Mongan Method, voor aanstaande ouders in Utrecht, Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn, Woerden en regio Utrecht, help ik jou hiermee. 

Je leert hoe je 

 • Jezelf in diepe staat van ontspanning kunt brengen en hoe je partner je daarmee kan helpen
 • Diep en effectief kunt ademhalen waardoor je kalm blijft en kunt focussen
 • Hormonen je kunnen helpen tijdens het geboorteproces – of tegenwerken – en hoe je daar optimaal gebruik van maakt
 • Gedachten het geboorteproces kunnen beïnvloeden en welke gedachten wel en niet helpend zijn 
 • De band met je kindje al tijdens de zwangerschap kunt vergroten
 • Samen met je partner jullie wensen rondom de geboorte van jullie kindje kunt bepalen en opschrijven in een geboorteplan
 • Verschillende houdingen kunt aannemen tijdens de ontsluitings- en persfase van de bevalling
 • Vol vertrouwen kunt toeleven naar de bevalling

Cursusinformatie

Bekijk hieronder wanneer de eerstvolgende HypnoBirthing groepscursussen bij Momflow gepland staan. Zit er geen reeks bij die qua data voor jullie goed uitkomt? Neem dan even contact met me op.

juni

15jun09:3012:00Groepscursus HypnoBirthing - VOLzaterdag 15 jun| 22 jun | 29 jun | 6 jul | 13 jul

20jun19:3022:00Groepscursus HypnoBirthing - VOLdonderdag 20 jun | 27 jun| 4 jul | 11 jul| 18 jul

juli

Deze maand starten er geen cursussen

augustus

15aug19:3022:00Groepscursus HypnoBirthing - nog 5 plekkendonderdag 15 aug | 22 aug| 29 aug | 5 sept | 12 sept

31aug09:3012:00Groepscursus HypnoBirthing - nog 5 plekkenzaterdag 31 aug| 7 sept | 14 sept | 21 sept | 28 sept

september

26sep19:3022:00Groepscursus HypnoBirthing - nog 5 plekkendonderdag 26 sept | 3 okt | 10 okt | 17 okt | 24 okt

Kosten

Jouw investering voor de groepscursus Hypnobirthing is per stel € 349,-.* 

Het hangt van je zorgverzekering en aanvullend pakket af of de cursus deels wordt vergoed. Informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar. De prijs van een groepscursus HypnoBirthing bij Momflow is inclusief:

 • 5 wekelijkse lessen van 2,5 uur
 • Het Nederlandstalige boek HypnoBirthing, the Mongan Method 
 • De 2 originele HypnoBirthing MP3’s
 • Werkboek met uitgebreid cursusmateriaal en ruimte voor eigen aantekeningen

Daarnaast krijg je bij een HypnoBirthing cursus bij Momflow de volgende bonussen:

 1. Toegang tot de online leeromgeving HypnoBirthing Plus op Momflow Academy tot ná de geboorte 
 2. Persoonlijke begeleiding tot aan de bevalling (via e-mail of what’s app);
 3. Praktisch HypnoBirthing oefenschema
 4. Checklist geboortetas
 5. Online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
 6. Korting op deelname aan de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd

Volg je de cursus liever privé, dus zonder andere stellen, bij jou thuis? Dat kan! Dan zijn de kosten € 559,-. Ga naar de pagina over een privécursus HypnoBirthing voor alle informatie.

* Betalen in termijnen is mogelijk op aanvraag. Vraag naar de voorwaarden.

Met wie

Je volgt de cursus in principe met z’n tweeën. Meestal is dat de zwangere met partner, maar het kan ook je moeder, doula, zus of goede vriendin zijn. De cursus bereidt jullie erop voor om als team de bevalling mee te maken. Per cursus kunnen maximaal 5 koppels meedoen, zodat er voor iedereen voldoende rust en persoonlijke aandacht mogelijk is.

De cursus vraagt om een actieve houding van de deelnemers. Door mee te doen, leer je toe te passen wat je leert en krijg je meer en meer vertrouwen in je eigen kracht en je lichaam. Een deel van de cursus bestaat uit informatie en theorie, een deel bestaat uit het zelf ervaren en (thuis) oefenen van de technieken.

Wanneer starten

Je bepaalt zelf wanneer je begint met de cursus. Er starten maandelijks nieuwe groepen. De ideale periode om te starten is tussen de 20-32 weken zwangerschap, dan hebben jullie ruim de tijd om te oefenen met alle technieken. Ben je al 35 weken (of meer) zwanger, neem dan even contact op. Wellicht is een privé cursus een optie voor jullie.

Optioneel: Online cursus 'Voorbereiden op de kraamtijd'

Aanvullend op de HypnoBirthing cursus, die jullie volledig voorbereidt op de geboorte, kunnen jullie de online cursus ‘Voorbereiden op de kraamtijd’ in je eigen tempo volgen. De online cursus gaat eigenlijk verder waar de HypnoBirthing cursus ophoudt en biedt waardevolle en praktische handvatten om de kraamtijd goed voorbereid en bewust in te gaan. Hierdoor heb je minder kans om volledig overvallen te worden door alle veranderingen, emoties en goedbedoelde adviezen van anderen en staan jullie sterker in je schoenen. Het doel is om jullie daardoor meer te laten ontspannen en genieten van deze bijzondere periode!

De investering voor deelname (als koppel of alleen) aan de cursus bedraagt 37,-, wanneer je ook deelneemt aan een HypnoBirthing groeps– of privécursus bij Momflow (anders 47,-).

Lees hier meer over de online cursus en wat je ervan kunt verwachten.

Bij je aanmelding voor de HypnoBirthing cursus kun je aangeven of je ook de online cursus over de kraamtijd wilt volgen. Uiteraard kun je dit ook altijd later nog beslissen.

Voorwaarden

Lees hier de algemene voorwaarden.

Hypnobirthing Plus

Uniek! Online toegang tot HypnoBirthing Plus

Vanaf de start van de groepscursus HypnoBirthing tot na de geboorte van jullie kindje, krijgen jullie onbeperkt toegang tot HypnoBirthing Plus op Momflow Academy, de online leeromgeving van Momflow.

Na elke les kan in de bijbehorende online module bekeken worden wat er in de les besproken is, welke opdrachten er zijn voor thuis en welke extra tips, oefeningen, filmpjes en printbare templates er beschikbaar zijn. Zo is alles wat je leert en wat er aan extra materialen beschikbaar is, gemakkelijk op 1 plek terug te vinden!

Ervaringen

Een aantal reacties van cursisten, die de HypnoBirthing cursus bij Momflow gevolgd hebben:

Wij hebben de hypnobirthing cursus bij Momflow gevolgd en zijn hier erg enthousiast over! De communicatie voor, tijdens en na de cursus met Sabine liep erg prettig en soepel. In de cursus zelf staat ze goed stil bij ieders wensen, vragen en verwachtingen en probeert ze op die manier voor iedereen de cursus zo relevant mogelijk te maken. Sabine geeft op een warme, informele manier les, wat goed bij ons past. Ze is erg betrokken bij alle cursisten, zowel de zwangere vrouwen als hun partners. Ons kindje lag uiteindelijk de hele zwangerschap in stuit en na de cursus heb ik hier nog meerdere keren contact met Sabine over gehad, wat heel prettig en helpend was. Zij gaat net even dat stapje verder vanuit oprechte interesse en betrokkenheid. 

Kortom: als je op zoek bent naar een zwangerschapscursus waarbij de nadruk ligt op een zo natuurlijk mogelijke bevalling waarbij moeder en vader als een team samenwerken en goed voorbereid zijn, dan kan ik Momflow zeker aanraden!” 
Jitske & Stijn uit Woerden

“Ik heb een hele positieve bevalervaring gehad. Omdat ik in mijn kracht stond, kon ik goed verwoorden wat mijn lijf aangaf en wat ik van Piet of de verloskundige nodig had.
Nogmaals heel erg bedankt voor de cursus. Het heeft mij en Piet veel vertrouwen gegeven en ik heb er veel aan gehad.
Rosanne uit Vleuten

“Nogmaals dank voor alle handvaten die je ons gegeven hebt om de geboorte van onze dochter zo te laten verlopen. Wij zijn daar ontzettend blij mee geweest.
Van de hypnobirthing heb ik vooral de ademhaling bewust gebruikt. Op het moment dat het mij zelf niet lukte om de ademhaling toe te passen, hielp Jochem mij door mee te ademen en te vertellen hoe ik moest ademen. Ikzelf ging ontzettend in de bubbel zitten en de groot deel van de dag met mijn ogen dicht. Alle mensen om ons heen vonden ons een ontzettend goed team. Er was daardoor een hele rustige sfeer in de kamer. 
Daarnaast vind ik het ontzettend fijn dat we samen de cursus gedaan hadden. Zo wist ook Jochem een beetje wat hij te wachten stond (tenminste net zoveel wist als ik). En daardoor konden we het ook echt samen doen. En heb ik heel veel hulp gehad van Jochem.” 
Marjolein & Jochem uit Utrecht

“Ik geef de cursus een 9. Ontzettend informatief! Veel kennis opgedaan over het geboorteproces, wat er lichamelijk precies gebeurt en hoe je het proces mee kunt helpen. “
Elisabeth uit Utrecht

Het was echt een intense, overweldigende, maar vooral een heel mooie ervaring. Ik kijk er erg goed op terug. Vooral het vertrouwen dat M. en ik hadden in deze geboorte voelde erg goed.

Ik wil je echt heel erg bedanken voor de cursus en wat je ons hebt geleerd. De affirmatie; mijn lichaam weet precies wat het moet doen, die je had gestuurd stond trouwens tijdens de hele bevalling in het zicht, de verloskundige en de kraamzorg gaven aan dat te zien was dat ik dit vertrouwen ook echt had. Dus ook daarvoor bedankt!

A & M uit Utrecht

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over de cursus HypnoBirthing van Momflow. Heb je nog andere vragen? Neem dan gerust even contact met me op.

Wat is HypnoBirthing precies?

HypnoBirthing is een methode waarbij je je samen met je partner positief en praktisch voorbereid op de nadere bevalling. Jullie krijgen veel informatie en je leert ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en om zelfhypnose en visualisaties toe te passen, zodat je tijdens de geboorte vol vertrouwen en ontspannen bent. Hierdoor kun je met je lichaam meewerken, waardoor het geboorteproces makkelijker en soepeler zal verlopen.

Wat maakt HypnoBirthing anders dan andere bevalcursussen?
HypnoBirthing is een unieke en complete zwangerschapscursus waarbij uitgegaan wordt van de basisgedachtes dat bevallen een natuurlijk proces waarvan je lichaam weet hoe dat moet én dat als een moeder goed voorbereid en ontspannen is tijdens de bevalling, deze niet als enorm pijnlijk hoeft te worden ervaren. Tijdens de cursus ontvang je informatie over de werking van je lichaam; over de baarmoederspieren, de aanmaak van hormonen als je ontspannen bent (“feel good hormonen” als oxytocine en endorfines) of juist gestrest (stresshormonen als adrenaline en cortisol) en wat die doen met je lichaam tijdens de bevalling. Je leert vervolgens meerdere technieken om te ontspannen tijdens de zwangerschap en de geboorte, zodat je kunt ontdekken in de voorbereiding welke technieken voor jou het beste werken om te ontspannen en endorfines en oxytocine aan te maken tijdens de geboorte. Zodat je vol vertrouwen kunt bevallen.
Kan ik de HypnoBirthing cursus ook op 1 dag volgen?
De HypnoBirthing cursus bestaat uit 5 lessen van ongeveer 2,5 uur. De lessen zijn zo opgebouwd dat je telkens weer wat nieuwe informatie krijgt en nieuwe en/of verdiepende technieken leert. Als je dit allemaal op 1 dag zou moeten leren, zou het niet meer passen, dus zou je veel minder informatie krijgen en veel minder technieken kunnen leren. Daarnaast is de ervaring dat het erg fijn is om in meerdere keren de stof tot je te nemen, je de kans hebt om tussendoor thuis te oefenen en daarover vragen kunt stellen. Hierdoor kun je je het gedachtegoed en de technieken echt eigen maken.
Wat kost de HypnoBirthing cursus?

Het tarief voor een groepscursus is € 349,-. 

Het tarief voor een privé cursus is  559,-. De reiskosten die bij een privécursus bij je thuis worden berekend zijn 0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern.

De prijs is inclusief:

 • 5 wekelijkse lessen van 2,5 uur
 • Het Nederlandstalige boek HypnoBirthing, the Mongan Method geschreven door Marie F. Mongan. (Deze vertaling is niet los verkrijgbaar in de retail)
 • De 2 originele HypnoBirthing MP3’s
 • Een mooi vormgegeven werkboek met uitgebreid cursusmateriaal en ruimte voor eigen aantekeningen

Daarnaast krijg je bij een HypnoBirthing cursus bij Momflow de volgende bonussen:

 1. Toegang tot de online leeromgeving HypnoBirthing Plus op Momflow Academy tot ná de geboorte. Fijn naslagwerk en boordevol extra tips en oefeningen
 2. Persoonlijke begeleiding tijdens én na de cursus tot aan de bevalling (via e-mail of whats app)
 3. Praktisch HypnoBirthing oefenschema; zo hou je gemakkelijk zicht op welke technieken er zijn en hoe vaak/wanneer je ermee oefent
 4. Checklist geboortetas; Wat zet je klaar voor de geboorte? Handig overzicht dat je zelf kunt aanvullen
 5. Telefonisch of online eindgesprek, waarin we samen terugkijken op de geboorte 
Kan ik de cursus HypnoBirthing ook online volgen?

Alle groepscursussen vinden op locatie plaats. In overleg is het soms mogelijk om een les live online te volgen, bijvoorbeeld in het geval van ziekte. Je belt dan via Zoom in op de cursus, zoals ik die dan live geef op locatie. Er worden op dit moment geen volledige live online cursussen aangeboden.

Privécursussen vinden meestal bij je thuis plaats. Maar als je/jullie het zelf prettiger vinden, of bijvoorbeeld wanneer één of meer van ons ziekte symptomen hebben, kunnen jullie een les (of alle lessen) ook live online volgen via Zoom. 

Wanneer kan ik het beste aan de cursus beginnen?

Het is ideaal om te starten als je tussen de 20 tot 32 weken zwanger bent. Maar als je nog geen 20 weken zwanger bent, dan kun je ook gerust vast beginnen. Je kunt dan extra lang genieten van de ontspanningstechnieken en van het positieve zelfvertrouwen dat je krijgt voor de bevalling. Dat is bijvoorbeeld erg fijn als je al vroeg in je zwangerschap merkt dat je erg gespannen of angstig bent over het idee dat je moet gaan bevallen. 

Het is fijn om de cursus uiterlijk met 37 weken zwangerschap af te kunnen ronden, zodat je het minste risico loopt dat je de laatste les(sen) moet missen omdat je dan misschien al bevallen bent… Dat zou jammer zijn!

Ik ben al meer dan 32 weken zwanger, kan ik de cursus dan nog volgen?

Je kunt het beste even contact met me opnemen. Wellicht kun je een privécursus volgen, die we in overleg plannen. Dan kunnen de lessen wat sneller op elkaar gegeven worden dan bij de groepscursussen.

Ik kan niet alle lessen meedoen van een cursusreeks, kan ik me dan toch aanmelden?
Als er ook een cursusreeks is waarbij je wél alle lessen aanwezig kunt zijn, dan heeft dat natuurlijk de voorkeur. Maar stel dat je bij elke beschikbare reeks weet dat je een les gaat missen, dan mag je je gewoon aanmelden. Wees je er wel van bewust dat je een, misschien wel heel belangrijk, deel van de cursus gaat missen. In overleg is het soms mogelijk om de les in te halen in een andere groepscursus, maar dit is afhankelijk van hoeveel stellen er meedoen en de beschikbare ruimte. Eventueel kan een les ook privé ingehaald worden, hier zijn extra kosten aan verbonden. Als je vantevoren weet dat je 2 of meer lessen gaat missen, dan raad ik je aan om een privécursus te boeken, zodat je, in overleg met mij, alle lessen kunt plannen op momenten dat jullie beschikbaar zijn.
Ik heb geen reactie op mijn aanmelding of informatie aanvraag ontvangen, wat moet ik doen?
Wanneer je contact met Momflow hebt gezocht via het contactformulier of via e-mail, neem ik altijd binnen 2 werkdagen contact met je op. Wanneer dat niet zo is, dan gaat er waarschijnlijk iets mis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mijn reactie aan jou in je spambox terecht is gekomen. 

Hoor je dus binnen 2 werkdagen niets van mij, check dan eerst even je spambox! Zit ook daar geen e-mail in, wil je me dan even opnieuw contacten via sabine@momflow.nl of via 06 2364 6740?

Heb je mijn e-mail wel in je spambox gevonden? Ai, dat is vervelend! Het beste kun je sabine@momflow.nl toevoegen als contactpersoon in je e-mailprogramma (bijvoorbeeld Outlook). Dan weet je zeker dat je geen e-mails van mij meer zult missen.

Wanneer is mijn aanmelding definitief?

Wanneer je via de HypnoBirthing cursuspagina gaat naar ‘aanmelden’ via een van de roze buttons, kun je je via het aanmeldformulier aanmelden voor de cursus van je keuze. Per e-mail ontvang je vervolgens, binnen 2 werkdagen, een uitgebreider aanmeldformulier waarop je je adresgegevens en achtergrondinformatie invult. 

Nadat je die hebt teruggestuurd ontvang je een voorschotnota en wordt er alvast een plekje in de cursus van je keuze gereserveerd. Na betaling van het cursusbedrag is jullie plekje in de cursus helemaal definitief!

Als er heel veel belangstelling is voor een cursus en je hebt nog niet betaald, dan neem ik altijd eerst contact met je op voor ik andere deelnemers accepteer, zodat je de kans hebt om je aanmelding definitief te maken. Heb je je toch bedacht en wil je de aanmelding zelf niet meer definitief maken? Dat kan, maar geef je dat dan zo snel mogelijk aan me door? Een ander koppel neemt waarschijnlijk graag het plekje over!

Waar is de groepscursus en waar kunnen we parkeren?

De groepscursus wordt gegeven in de praktijkruimte van het Orthopedagogisch Centrum Leidsche Rijn op de Langerakbaan 157 in Utrecht. Dat is in de wijk Langerak in Leidsche Rijn. Gratis parkeren is mogelijk voor de deur en in de directe omgeving. Je kunt ook met OV komen. Buslijn 4 stopt vlakbij (5 minuten lopen).

Wij wonen niet in Vleuten, De Meern of Leidsche Rijn, kunnen we de cursus dan wel volgen?
Ja hoor, natuurlijk. Als je naar de cursuslocatie in Langerak, Leidsche Rijn kunt komen voor de groepslessen, kun je meedoen! De cursuslocatie is ook goed bereikbaar vanuit Utrecht Stad en via de dichtbij gelegen A2 en A12.

Of, als je de cursus thuis wilt volgen, kan dat als privécursus. De reiskosten die hiervoor worden berekend zijn €0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern, bovenop de reguliere kosten van een privécursus.

Wordt de cursus vergoed door mijn zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing cursus vergoed wordt door je zorgverzekering. Er is echter veel verschil tussen zorgverzekeraars en aanvullende pakketten en de exacte voorwaarden. Vraag dit dus altijd even goed na bij je zorgverzekeraar! Bij voorkeur check je dit al voor je je definitief aanmeldt voor de cursus, zodat je achteraf niet voor eventuele vervelende verrassingen komt te staan.

Wanneer kan ik de nota declareren bij de zorgverzekering?

Het is mogelijk dat (een deel van) de HypnoBirthing cursus vergoed wordt door de zorgverzekering. Er is veel verschil tussen verzekeraars, aanvullende pakketten en de exacte criteria. Dus kijk dit zelf goed na of bel desnoods even met je zorgverzekeraar om zeker te weten of en zo ja, hoeveel je verzekering vergoedt van de totale kosten.

Wanneer je je aanmeldt voor de cursus HypnoBirthing ontvang je na aanmelding een voorschotnota. Die nota is niet bedoeld om in te dienen bij de zorgverzekering. Omdat de cursus dan nog niet begonnen is, komt het regelmatig voor dat de declaratie dan geweigerd wordt. Ook als je wel recht hebt op vergoeding. De verzekeraar kan dan immers niet zeker weten of je de cursus wel echt gaat volgen. 

Om deze reden ontvang je aan het einde van de cursus een eindnota. In de meeste gevallen zijn de kosten dan al volledig betaald. De eindnota is wel geschikt om in te dienen bij je zorgverzekeraar. Als je dat wilt en je verwacht dat je (een deel) vergoed krijgt uiteraard.

Kan ik ook komen zonder partner?

De meeste zwangere vrouwen nemen hun eigen partner mee. Als je geen partner hebt of die kan niet mee komen, dan kun je ook bijvoorbeeld je moeder, zus, goede vriendin of doula meenemen naar de cursus, bij voorkeur een persoon die ook tijdens de bevalling bij jou zal zijn om je te ondersteunen. Tijdens de cursus leert je geboortepartner om je te ondersteunen op de manier die voor jou fijn is. Jullie worden samen een hecht geboorte team, helemaal goed voorbereid. 

Ik ben onder controle bij een gynaecoloog, is deze cursus dan ook geschikt voor mij?
Jazeker! Ook dan is het aan te raden je goed voor te bereiden op je bevalling, en daar is HypnoBirthing heel geschikt voor. De technieken kunnen jij en je geboortepartner zelf uitvoeren tijdens de bevalling, zodat je onder iedere omstandigheid en in iedere (onverwachte) situatie optimaal kunt ontspannen; hoe de bevalling ook verloopt.
Ik ben erg bang voor de bevalling, hoe kan HypnoBirthing mij helpen?
Tijdens de cursus leer je wat angst doet met je lichaam tijdens de bevalling en waar die angst (vaak) vandaan komt. Ook leer je om de negatieve gedachten en emoties hieromheen los te laten en daarvoor in de plaats komen positieve gedachten en emoties. Hiervoor worden positieve affirmaties, visualisaties en zelfhypnose gebruikt. Je leert dus je mindset (je overtuigingen over bevallen) te wijzigen en vol vertrouwen en zonder angst te bevallen.
Ik heb de HypnoBirthing cursus al eens gevolgd en ben nu weer zwanger. Moet ik weer de hele cursus volgen?

Dat mag natuurlijk, maar als je vorige geboorte nog niet zo lang geleden heeft plaats gevonden, mag je ook een verkorte opfriscursus volgen, die in overleg bij jullie thuis gegeven wordt. Neem even contact met me op voor meer informatie!

Ik ben zwanger van mijn 2e (of 3e, 4e etc) kindje, mag ik de oudste (kinderen) meenemen naar de cursus?

De HypnoBirthing cursus bevat heel veel informatie en ontspanningstechnieken. Als er kinderen aanwezig zijn, dan leidt dat vaak af en kun je je niet zo goed meer concentreren op de cursus, waardoor het minder beklijft. Bovendien is de ruimte niet voorzien op meegebrachte kinderen (of huisdieren, andere familieleden, vrienden etc).

Wanneer het een drempel is om 5 keer een oppas te moeten regelen om samen naar de HypnoBirthing cursus te komen, overweeg dan eens of een privécursus een optie voor jullie zou kunnen zijn. Op die manier kun je samen deelnemen, in je eigen vertrouwde omgeving, terwijl jullie kind(eren) gewoon thuis kunnen zijn. De lessen kunnen plaats vinden in de avonduren (of doordeweeks tijdens kantooruren, regel dan indien nodig wel een oppas).

Hoe werkt het als ik een privécursus wil boeken?

Vul het aanmeldformulier voor een cursus HypnoBirthing in en geef aan dat je interesse hebt in een privécursus HypnoBirthing. Je kunt dan alvast aangeven in welke periode jullie zouden willen starten met de cursus. Na ontvangst van de aanmelding gaan we samen overleggen op welke exacte data jullie de cursus kunnen gaan volgen.

Mag ik wat te eten of te drinken meenemen naar de cursus?
Ja hoor, dat is geen probleem. Koffie, thee en water is aanwezig. Wil je wat anders drinken of ook wat eten tussendoor, neem dat dan zelf even mee.
Ik kan niet zo goed (meer) 2,5 uur zitten achter elkaar, is dat een probleem?

Tijdens je zwangerschap kan het vervelend zijn om 2,5 uur op een stoel te moeten zitten. Voel je vrij om even op te staan en wat bewegingen te doen, als dat fijn voor je is. Ook doen we regelmatig een ontspanningsoefening, waarbij je ervoor kan kiezen om even te liggen op een matje (op je zij of ondersteund door kussens). Ook kun je natuurlijk een geboortebal, een orthopedisch kussen of ander hulpmiddel meenemen naar de cursusruimte, als jou dit thuis of tijdens je werk bijvoorbeeld ook helpt bij het langere tijd kunnen zitten.

privécursus_hypnobirthing

Privécursus HypnoBirthing

Wil je je liever thuis voorbereiden op een mooie, ontspannen geboorte van jullie kindje? Dat kan! Tijdens een privécursus HypnoBirthing is er nog meer aandacht voor jou en je partner en je boekt hem, in overleg, op een dag en tijdstip dat jullie goed uitkomt.

voorbereiden-op-de-kraamtijd-online-cursus

Foto: Nicole Langen

Voorbereiden op de kraamtijd

Na de bevalling begint het grote baby avontuur pas écht!
Na het volgen van de online cursus Voorbereiden op de kraamtijd weet je wat je kunt verwachten, maak je bewuste keuzes en begin je goed voorbereid aan de eerste weken met je baby.

Inspiratie

ademhalingsoefening op geboortebal

15 Geboortetools om te gebruiken tijdens je bevalling

zwangerschapsboeken

Inspiratiebronnen voor zwangerschap en geboorte

loslaten-voor-de-bevalling

Meditatie 'Angst en spanning loslaten voor de bevalling'

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern