Door het verwerken van je nare bevalling kun je zoveel meer genieten van het moederschap

Bevalverwerking

De geboorte van een kindje is voor ouders een unieke, levensveranderende en ingrijpende gebeurtenis, die tijd en ruimte vraagt om een plek te krijgen. Als de bevalling een positieve, bekrachtigende ervaring is geweest, kun je vaak zelf de geboorte ervaring verwerken. Door bijvoorbeeld erover te praten met je partner, je moeder of een goede vriendin, of door je verhaal op te schrijven. 

Als je een nare bevalling had, ook al waren misschien alleen gedeeltes naar, of zelfs een traumatische bevalling, bijvoorbeeld omdat het ineens allemaal anders liep dan verwacht of omdat je voor je gevoel de controle volledig uit handen moest geven en jij je alleen nog eenzaam en machteloos voelde, dan kan het te moeilijk zijn om dit helemaal op eigen kracht te verwerken. De herinnering kan te groots, pijnlijk of triggerend zijn om er zelf mee aan de slag te gaan.

Dit kan ook gebeuren als je bevalling volgens de verloskundige of de gynaecoloog er een ‘volgens het boekje’ was. Hoe je een ervaring verwerkt, hangt namelijk niet af van de feitelijke gebeurtenissen, maar van hoe jij deze gebeurtenissen op dat moment ervaren hebt. Het is niet ongebruikelijk dat moeders er pas maanden of zelfs jaren later achter komen dat hun nare beval ervaring nog altijd, op een negatieve manier, impact op het dagelijks leven en dagelijks functioneren heeft.

Herken je dit?

Je bent bevallen en je merkt in het dagelijks leven dat je…

 • Snel prikkelbaar, gespannen en hyperalert bent; ontspannen lukt je niet goed
 • Liever niet terugdenkt aan (delen van) je bevalling
 • Situaties vermijdt die je doen denken aan je bevalling/zwangerschap/kraamtijd
 • Last hebt van nare beelden en gevoelens die zich opdringen
 • Negatieve gedachten over jezelf hebt
 • Lichamelijke klachten hebt, die maar niet over gaan
 • De zorg voor je kindje niet goed uit handen kunt geven
 • Verdriet voelt als je aan je bevalling denkt of jaloezie als iemand anders wel een fijne ervaring heeft gehad
 • Niet meer geniet van intimiteit met je partner
 • Niet meer in verbinding lijkt te zijn met je lijf
 • Een nieuwe zwangerschap niet aan durft te gaan, uit angst voor herhaling
Coaching na een nare bevalling

En verlang je ernaar om…

 • Veel meer rust en balans in het dagelijks leven te hebben?
 • Energiek aan de dag te kunnen beginnen en om aan het begin van de avond nog energie over te hebben?
 • Goed te kunnen voelen waar jouw grenzen liggen en waar jij blij van wordt?
 • Bewust te kunnen kiezen waar je je tijd aan besteedt?
 • Voor jezelf te kunnen kiezen zonder je daar schuldig over te voelen?
 • Je liefdevol verbonden te voelen met je partner en je kind(eren)?

Zodat je kunt genieten van het moeder zijn, je opgroeiende kind(eren) en je leven?


Wil je een steuntje in de rug, een luisterend oor en begeleiding van een coach voor moeders in Utrecht, Vleuten, De Meern, Leidsche Rijn en wijde omgeving, die jou met gesprekken en oefeningen kan helpen om de mama te zijn die je wilt zijn?

Bij Momflow kun je terecht voor coaching na een nare bevalervaring, zodat je je bevalling kunt verwerken en je weer kunt genieten en ontspannen.

Je nare bevalling verwerken

Eén op de vier vrouwen die hun eerste kind krijgen, kijkt drie jaar later nog steeds met een negatief gevoel terug op haar bevalling. Bij vrouwen die een tweede of derde kind krijgen is dat één op de acht. Dat negatieve gevoel kan impact hebben op hoe je in het dagelijks leven  functioneert. En dan gaat het lang niet altijd om een bevaltrauma. Heel veel vrouwen herkennen zich niet in die term, maar herinneren zich bepaalde stukken van de bevalling wel als negatief.

Het kan zijn dat je niet direct de link legt tussen klachten, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid, slecht slapen, moeilijk een band kunnen opbouwen met je kindje, weinig tot niet genieten van het moederschap, en jouw bevalling. Het kan immers ook door zoveel andere dingen komen? En iedereen vindt de gebroken nachten en het zorgen voor een baby of klein kind toch zwaar? Maar als er delen van je bevalling zijn waar je liever niet aan denkt, die je overslaat als je over de geboorte van je kindje vertelt, waar de tranen je spontaan bij in de ogen schieten, waar je verdriet over hebt… dan is de kans groot dat je een positief effect gaat merken als je bewust aan de slag gaat met herstellen van de bevalling. 

Je kunt een bevalverwerkingstraject volgen bij Momflow om te herstellen van je nare bevalling of bevaltrauma. In een serie afspraken gaan we aan de slag met het verwerken van wat er gebeurd is en het opnieuw integreren van deze gebeurtenissen in je leven. Door de sessies krijgen ervaringen vaak een andere betekenis en belemmeren ze je niet meer.

Bevalverwerkingstraject

Ik werk met meerdere werkvormen om je te helpen te herstellen. We bespreken je gedachten en gevoelens rondom je bevalverhaal. Daarnaast help ik je ook de verbinding tussen hoofd en lichaam weer beter te voelen en we oefenen met ontspannen; het tot rust brengen van het sympathisch zenuwstelsel, dat door de nare ervaring vaak overactief is geworden. Hierdoor kunnen klachten van gespannenheid, prikkelbaarheid en hyperalert zijn in een aantal weken afnemen. 

In een visualisatie die ik speciaal voor jou maak, naar aanleiding van jouw bevalverhaal en hoe jij het eigenlijk had gewild dat het zou zijn gelopen, krijg je de kans om je brein en je lijf tot rust te laten komen. Nare delen worden als het ware ‘gereset’ en vervang je in je beleving door een nieuwe ervaring, die je zelf creëert. Hierdoor komt je systeem tot rust, kun je weer beter ontspannen en zul je minder angst ervaren voor eventueel nog een kindje. Het kan zelfs zijn dat als je kindje veel huilt, dat ook je kindje rustiger wordt na deze visualisatie. Deze methode is ook wel bekend als de EVA-methode. Als je symptomen hebt van PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) kan er ook EMDR toegepast worden. We gaan altijd samen na of er geen contra indicaties zijn om EMDR in te zetten.

In de meeste gevallen zijn 3 – 4 sessies van 1 – 1,5 uur voldoende voor het verwerken van een nare bevalervaring. Je ontvangt na een kennismaking altijd een voorstel voor een bevalverwerkingstraject op maat, zodat je weet waar je aan toe bent.

Andere nare ervaring verwerken

Je bent ook welkom voor begeleiding wanneer je:   

 • Opnieuw zwanger bent na een eerdere nare bevalervaring. 
 • Een miskraam, stilgeboorte of zwangerschapsafbreking hebt beleefd.
 • De zwangerschap zelf of de kraamtijd als zeer heftig hebt ervaren.
 • Als partner de bevalling als (zeer) ingrijpend hebt ervaren.
 • Angstig bent voor de bevalling; kijk dan ook bij coaching tijdens de zwangerschap.

Kennismakingsgesprek

Ik weet uit eigen ervaring dat de stap zetten naar een coach, zeker als het gaat om het verwerken van een heftige ervaring, een grote stap kan zijn. Graag bied ik je de mogelijkheid om een gratis en vrijblijvende kennismaking met mij in te plannen. Je kunt zelf bepalen of je liever face-to-face wilt afspreken of online via Zoom. 

Kosten

Ben je benieuwd wat coaching, gericht op het verwerken van jouw nare of traumatische bevalling jou op zou kunnen leveren? Neem contact op of plan rechtstreeks een afspraak voor een kennismakingsgesprek van ongeveer 30 minuten in via Calendly

Na dit gesprek ontvang je een coachvoorstel voor een bevalverwerking coachtraject op maat; aantal sessies en prijs. In de meeste gevallen zijn 3 à 4 sessies van 1-1,5 uur voldoende. 

Mijn reguliere coachtarief is EUR 87,50 (incl BTW) per uur. Betalen in termijnen is mogelijk. Vraag naar de voorwaarden.

Locatie

Je bent van harte welkom in mijn praktijkruimte aan huis, Lanuariusweg 15 in De Meern (Utrecht). Je kunt hier gratis parkeren in de wijk. Kom je met het OV, dan stap je uit bij halte De Balije of De Meern Zuid. Vanaf hier is het ongeveer 9-10 min lopen naar de praktijk. 

Wanneer het beter uitkomt, bijvoorbeeld als je net bevallen bent, kan ik ook bij je thuis komen. Als ik verder dan 10 km moet reizen naar je huis vanaf De Meern, worden er reiskosten berekend; €0,35 per km buiten een straal van 10 km vanaf De Meern. 

Het is ook mogelijk om online af te spreken via Zoom. Er is dus veel mogelijk, maar wat voelt voor jou goed? Dat is het belangrijkste.

Vergoedingen

 • Coaching na de bevalling wordt door zorgverzekeraars helaas vaak niet vergoed. Je kunt altijd bij je eigen zorgverzekering navragen wat de mogelijkheden zijn.
 • Als jij niet goed in je vel zit, heeft dit ook invloed op jouw werkvermogen. Wellicht is jouw werkgever bereid om coaching te vergoeden in het kader van vitaliteit van de medewerkers. Check bij je werkgever of hier mogelijkheden voor zijn.

Voorwaarden

Lees hier de  algemene voorwaarden.

Ben je er klaar voor? Zet jij vandaag de eerste stap om je nare bevalervaring achter je te laten?

Ik kijk ernaar uit om kennis met je te maken!

Ervaringen

Deze moeders gingen jou voor in het verwerken van hun bevalling:

Ik heb een heel fijne ervaring gehad en het bevalverwerking traject van Sabine heeft me enorm geholpen. Ik had na mijn bevalling, die niet zo liep als gewenst, veel verdriet en ook veel woede in me. Ik was erg gevoelig als ik aan mijn bevalling moest denken wat meestal met tranen eindige. Dit is allemaal verbeterd sinds de (EMDR) sessies met Sabine. Ik heb het gevoel, de bevalling echt verwerkt te hebben. Ik voel de woede en het verdriet niet meer zo erg en kan er nu open over praten. Sabine is een heel fijne coach in dit traject geweest, ze luistert goed en heeft veel begrip en empathie waardoor ik me voor het eerst echt begrepen en gehoord voelde. Ik zou haar aan elke vrouw aanbevelen die moeite heeft met het verwerken van een (traumatische) bevalling. Het helpt.

Judith uit Wilnis

“Ik ben heel blij dat ik dit bevalverwerkingstraject met Sabine heb mogen doen. Ik kende haar al van Hypnobirthing dus er was meteen een vertrouwensband. Ik heb 3 sessies gedaan en keek er elke keer weer naar uit. De sessies waren een combinatie van meditatieoefeningen, EMDR en visualisaties. Sabine luistert heel goed en ze draait niet een programmaatje maar kijkt juist naar wat ik nodig heb en speelt daarop in. Ik kijk nu met een veel positiever gevoel terug op mijn bevalling en m’n angst voor een volgende keer is flink afgenomen. Nogmaals bedankt Sabine!”

Lisan uit Utrecht

Veelgestelde vragen

Lees hieronder de meest gestelde vragen en bijbehorende antwoorden over een bevalverwerkingstraject bij Momflow. Heb je nog andere vragen? Neem dan gerust even contact met me op.

Is er een wachtlijst?

Op dit moment is er geen wachtlijst om te kunnen starten met een bevalverwerkingstraject. Het kennismakingsgesprek kun je vaak al binnen 1-3 plannen en daarna is er direct ruimte om het traject op te starten. Dit is uiteraard wel afhankelijk van jouw en mijn beschikbaarheid.

Heb ik een verwijzing nodig?

Voor een coachtraject om een nare bevalling of andere nare ervaring te verwerken, is geen verwijzing van de huisarts, verloskundige of andere zorgverlener nodig. Het kan soms wel zijn dat je door iemand wordt door verwezen, omdat je gebaat lijkt bij een bevalverwerkingstraject.

Omdat een bevalverwerkingstraject bij Momflow een vorm van coaching na de bevalling is, valt dit niet onder de reguliere gezondheidszorg. Daarom is de verwijzing niet nodig en zal ik ook geen diagnose stellen.

Hoe lang duurt een bevalverwerkingstraject?
Hoe lang duurt een sessie?
Ik heb al EMDR en/of andere vormen van traumatherapie gevolgd. Heeft het zin om een bevalverwerkingstraject bij Momflow te starten?
Wat kost het om mijn nare bevalling, bevallingstrauma of andere nare ervaring te verwerken?
Hoe gaat het met de betaling?
Kan ik het traject vergoed krijgen?
Is het mogelijk om de sessies online te volgen?
Ik heb geen reactie op mijn berichtje of kennismakingsaanvraag ontvangen, wat moet ik doen?

Wanneer je contact met Momflow hebt gezocht via het contactformulier of via e-mail, neem ik altijd binnen 2 werkdagen contact met je op. Wanneer dat niet zo is, dan gaat er waarschijnlijk iets mis. Het kan bijvoorbeeld zijn dat mijn reactie aan jou in je spambox terecht is gekomen. 

Hoor je dus binnen 2 werkdagen niets van mij, check dan eerst even je spambox! Zit ook daar geen e-mail in, wil je me dan even opnieuw contacten via sabine@momflow.nl of via 06 2364 6740?

Heb je mijn e-mail wel in je spambox gevonden? Ai, dat is vervelend! Het beste kun je sabine@momflow.nl toevoegen als contactpersoon in je e-mailprogramma (bijvoorbeeld Outlook). Dan weet je zeker dat je geen e-mails van mij meer zult missen.

Mijn bevalling is al lang geleden. Heeft het nog zin om aan een bevalverwerkingstraject te beginnen?
Wat is het beste moment om te starten met een bevalverwerkingstraject?

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern