Een van de lastigste dingen om mee om te gaan tijdens (de voorbereiding op) je bevalling, is dat je op zoveel dingen geen invloed hebt. Je weet niet wanneer het gaat beginnen, waar je dan bent, hoe lang het gaat duren, hoe het gaat voelen, hoe de baby ligt, of er interventies nodig gaan zijn, welke verloskundige of arts dienst heeft, etc etc.
Als je iemand bent, die normaal gesproken graag een gevoel van controle heeft, kan dit zorgen voor heel veel vooruit denken en gepieker. Maar, omdat je al deze punten geen invloed hebt… heeft dat eigenlijk geen zin. Maar je zet je hoofd niet zomaar uit, dat snap ik 🙂

Wat je zou kunnen doen, is je vooral focussen op de zaken waar je wél invloed op hebt. Dan kan je hoofd daarmee bezig zijn en het is ook nog eens nuttig, omdat je daardoor beter voorbereid bent op de geboorte.
Dus, waar heb je zelf invloed op tijdens de baring?
1. Je mindset
Je mindset is je manier van denken. Dit bepaalt hoe je over dingen denkt, wat je gelooft over jezelf en de wereld om je heen. Een meer negatief gerichte mindset kenmerkt zich door veel negatieve, of niet-helpende gedachten, die fysiek bijvoorbeeld spanning of stress oproepen in het lichaam. Dit voelt niet fijn en geeft onrust.
Een meer positief gerichte mindset, kenmerkt zich door het (bewust) herhalen van juist positieve, helpende gedachten, waardoor je je prettiger voelt en je vertrouwen groeit.
Stel dat je in voorbereiding op de geboorte van je kindje in je hoofd veel bezig bent met waar je tegenop ziet. Misschien is dat de pijn, of ben je bang voor paniek of dat je onverwachts naar het ziekenhuis moet. Deze focus op wat je níet wilt, allemaal niet-helpende gedachten, roepen telkens spanning op in je lijf, als je daar in je hoofd mee bezig bent. Dit zorgt dan vaak weer voor meer zorgen, meer piekeren, meer angst… Je komt zo gemakkelijk in een negatieve gedachtenspiraal en dat voelt niet fijn.
Als je deze negatieve gedachten wilt ombuigen naar positieve gedachten, dan kun je jezelf afvragen: ‘Wat is het dat ik niet wil? Waar ben ik bang voor?’ Achter elke negatieve gedachte zit in feite een angst. Om je daar bewust van te worden, kan confronterend zijn, maar het is de moeite waard. Want hierna draai je als het ware de medaille om en kun je jezelf afvragen: ‘Wat wil ik dan wél? Waar verlang ik eigenlijk ten diepste naar?’
Wanneer je dat weet, kun je juist positieve, helpende gedachten gaan herhalen voor jezelf, waar je je juist prettiger door gaat voelen. Hoe vaker je deze gedachten herhaalt, hoe meer je erin gaat geloven en je vertrouwen groeit. We noemen dit ook wel positieve affirmaties.

2. Je ontspanning
Jezelf kunnen ontspannen tijdens de bevalling zorgt ervoor dat de juiste hormonen goed gaan stromen; oxytocine voor goede, krachtige weeën of golvingen en endorfines die zorgen voor een pijnprikkel dempende werking. Oftewel, een soort lichaamseigen pijnstiller.
Op het moment dat je toch in de stress schiet, om wat voor reden dan ook, komen er stresshormonen (zoals adrenaline en cortisol) vrij in je lichaam en gaat je ontspanbubbeltje even kapot. Nou ja, even… In het beste geval, heb je dit snel in de gaten en ga je actief en bewust aan de slag met je ontspanning.
Je kunt dit vantevoren al goed voorbereiden door een lijstje te maken met wat jou allemaal zou kunnen helpen als je ontspanbubbel kapot gaat; je kunt bijvoorbeeld een ontspanningsoefening of meditatie luisteren, onder de douche gaan, massage, je ademhaling gebruiken etc.
Heb je dit lijstje niet voorbereid en heb je wellicht ook niet zoveel geoefend met tools en technieken, dan kan het gebeuren dat je in een soort negatieve spiraal komt. Dit wordt het angst-spanning-pijn syndroom genoemd. Daarbij wordt het steeds lastiger om eruit te komen, hoe langer je erin zit, terwijl je pijnbeleving toeneemt. De kans op medische interventies wordt dan vergroot.
Dus: hoe meer je jezelf vertrouwd maakt met tools waarmee je jezelf kunt ontspannen, hoe groter de kans dat je jezelf kunt helpen om terug naar ontspanning te gaan en de bevalhormonen weer rijkelijk te laten vloeien.
> Doe inspiratie op in dit artikel over 15 geboortetools die je kunt gebruiken
3. Eigen regie
Tot slot heb je zelf invloed op het hebben en houden van eigen regie. Als barende vrouw sta je zelf aan het roer van je eigen bevalling.
Door:
- jezelf goed te informeren, vragen te stellen en keuzes te maken
- je wensen en verwachtingen te bespreken met je zorgverlener en je geboortepartner
- eventueel zelfs te wisselen van zorgverlener
- je geboortepartner je belangen te laten behartigen tijdens de geboorte
- te beslissen over interventies met BRAINS (shared decision making)

Je hebt veel meer invloed op het verloop van je bevalling en op je ervaring daarvan als je (samen) regie houdt. De beste bevalervaringen ontstaan wanneer vrouwen en partners proactief zijn, goede communicatie ervaren, er uitgelegd wordt wat er gedaan wordt en er écht naar ze geluisterd wordt. Hoe het geboorteproces uiteindelijk dan ook verloopt.
> Lees hier meer over het gebruiken van de BRAINS methode
Als je je in je voorbereiding focust op het oefenen van je positieve mindset, jezelf kunnen ontspannen en regie houden, heb je zoveel mogelijk invloed op een positieve geboorte ervaring. Natuurlijk spelen er nog veel meer factoren mee, maar ja, daar heb je dus geen invloed op en daar kun je dus eigenlijk alleen maar met meebewegen.
En hoe beweeg je mee? Door helpende gedachten te hebben, jezelf te ontspannen en regie te houden als het anders loopt. 💖
Wil je oefenen met een positieve mindset hebben, jezelf ontspannen, regie houden en meebewegen in een zwangerschapscursus? Kies dan voor een cursus HypnoBirthing of Geboortevoorbereiding op maat bij Momflow.
Misschien vind je dit ook interessant?
- Lees geboorteverhaal: Baringsverhaal van onze ‘hypnobirth’
- Meer informatie over HypnoBirthing
- Luister naar: Visualiseer je bevalling – zwangerschapsmeditatie
Inspiratie
Ik ben Sabine
Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap.

Momflow
Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl
Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern