Wanneer je zwanger bent, verandert er vanaf de eerste weken ontzettend veel in je lichaam en geest. En dit blijft de hele zwangerschap én tijdens de bevalling door gaan. Hormonaal, fysiek, maar ook mentaal en emotioneel. En voor veel vrouwen zijn de zwangerschap en de geboorte ook nog eens, in meer of mindere mate, spirituele aangelegenheden.

Google is vaak ‘je best friend’ tijdens de zwangerschap, maar helaas kom je dan ook veel bronnen tegen die angst en onzekerheid kunnen aanwakkeren. Ik raad je aan om sowieso een fijne zwangerschapscursus te volgen, liefst samen met je partner, om meer te weten over de veranderingen tijdens de zwangerschap en je goed voor te bereiden op de aanstaande geboorte van je kindje.

moederschapsboeken

Daarnaast is het erg waardevol om ook een aantal boeken te lezen en je bijvoorbeeld via podcasts en Insta accounts jezelf verder te informeren en inspireren mbt zwangerschap en geboorte. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Inspirerende boeken en schrijvers over zwangerschap en bevallen

Tip 1. Lees de boeken van oprichtster van ‘the Positive Birth Movement’ Milli Hill. In Positief over bevallen neemt Milli Hill je op een duidelijke, praktische, no-nonsense en humoristische manier mee in wat je kunt doen om een positieve geboorte ervaring mee te maken en waarom dat belangrijk en zéker niet egoïstisch is. Als bonus krijg je bij dit boek ook nog eens toegang tot bijna 100 iconen die je kunt gebruiken in een visueel geboorteplan. In haar boek begeleidt ze je ook in hoe je dat geboorteplan kunt opstellen. 

Mijn lichaam. Mijn baby. Mijn keuzes. Bevallen als een feminist is iets minder luchtig geschreven, maar zeker voor vrouwen die moeite hebben met het opkomen voor zichzelf tijdens de gesprekken met de verloskundige en/of gynaecoloog kunnen veel uit dit boek halen. Of als je weet dat je een gemedicaliseerde geboorte tegemoet gaat en je wilt weten welke rechten en keuzes je hebt. Het zal je zeker de moed en kracht geven om (meer) je eigen weg te gaan.

Tip 2. De boeken van Anna Myrte Korteweg helpen je op weg naar een Vrije geboorte. In het gelijknamige boek beschrijft ze de weg die ze zelf aflegde op zoek naar de meest positieve manier om te bevallen, in verwachting van haar derde kind. Het leest ontzettend prettig en de mix van persoonlijke zoektocht in combinatie met informatie en ervaringen van andere moeders werkt goed. Het is zo een heel compleet boek in je voorbereiding naar een vrije geboorte; een geboorte waarbij de moeder centraal staat. Haar wensen, behoeften en voorkeuren voor een bevalling in eigen regie, vol vertrouwen en vanuit de gedachte dat geboorte in de eerste plaats een heel belangrijk life event is.

Mijn reis naar binnen is een soort praktisch verlengstuk van ‘Vrije geboorte’. Na het lezen van ‘Vrije geboorte’ raak je waarschijnlijk geïnspireerd om te ontdekken hoe jij het straks het liefste wilt doen, de bevalling. Je wordt gestimuleerd om, net als de schrijfster, naar binnen te keren en de antwoorden en kracht in jezelf vinden. Maar hoe doe je dat? In ‘Mijn reis naar binnen’ word je concreet begeleid onderweg naar jouw vrije geboorte. 

Tip 3. Mama’en en De Geboortebundel van Nina Pierson. In ‘Mama’en’ focust ze op de transformatie naar het moederschap in drie delen; de zwangerschap, de geboorte en de kraamtijd. Telkens stelt zij de ervaring van de moeder centraal. Iets wat zij erg miste toen zijzelf deze transformatie maakte. Heel veel informatie en inzichten en ervaringen over zwanger- en moederschap, op een fijne manier verzameld en beschreven.

In ‘De Geboortebundel’ focust Nina volledig op de geboorte, maar op andere wijze dan in haar eerste boek. Aan de hand van 42 positieve geboorteverhalen (symbolisch voor 42 weken voorbereiding op de geboorte) van zeer uiteenlopende geboortes, schetst ze een empowering, krachtig beeld van de innerlijke beleving van de geboortereis vanuit het perspectief van de moeder. De rite de passage zoals zij dit zelf benoemt in het voorwoord. Inclusief korte en bondige, maar zeer accurate theoretische introductie in de wereld van geboorte. Handige combi!

Tip 4. In alle hierboven genoemde boeken wordt HypnoBirthing genoemd, als manier om je op een positieve manier voor te bereiden op de geboorte. Wil je echt weten hoe HypnoBirthing voor jou kan werken, dan is het boek HypnoBirthing, De Mongan Methode van Marie Mongan een echte must-read.

Marie Mongan (86)

Marie Mongan (foto: NY Times)

De grondlegster van HypnoBirthing legt in haar boek precies uit hoe het geboorteproces werkt, waarom zelfhypnose, een staat van hele diepe ontspanning, behulpzaam is voor de geboorte en hoe je het kunt inzetten. Daarnaast geeft Marie Mongan aan de aanstaande ouders praktische handvatten in hoe je regie kunt pakken, jezelf een positieve mindset kunt aanleren en hoe je je eigen keuzes maakt in voorbereiding op en tijdens een rustige, ontspannen, positieve geboorte. In combinatie met het volgen van een cursus HypnoBirthing kun je de technieken écht goed leren kennen en succesvol gebruiken om tijdens de zwangerschap en de geboorte jezelf goed te kunnen ontspannen.

Tip 5. Misschien wel de bekendste verloskundige van Nederland, Beatrijs Smulders, bundelde al jaren geleden heel veel praktische en realistische informatie en haar beste adviezen over bevallen in Veilig zwanger en Veilig bevallen. Het zijn echte zwangerschapsklassiekers en aanraders voor lezers die wat minder hebben met de meer ‘zweverige/spirituele’ benadering van HypnoBirthing, Nina Pierson en Anna Myrte Korteweg. De taal is realistisch en duidelijk (niks geen golvingen in plaats van weeën, zoals Marie Mongan propageert), maar in de kern komt de boodschap over hoe bevallen werkt en wat je als vrouw kunt doen verrassend veel overeen met de andere genoemde schrijfsters.

Bonus boekentips

Er zijn zo ongelooflijk veel goede boeken geschreven over zwangerschap en geboorte, dat het onmogelijk voor me is om het bij 5 tips te houden (waarin ik dan stiekem al 9 boeken heb getipt!). Dus hierbij nog een rijtje bonustips, met wat minder toelichting, maar zeker ook heel erg de moeite waard.

  • Geboorte vol vertrouwen – Verloskundige Vivian Vietje helpt je lichamelijk en mentaal voorbereiden op een geboorte vol vertrouwen. Inclusief online instructiefilmpjes.
  • Natuurlijk bevallen – Rieneke de Kroon deelt heel veel tips en inspiratie die je helpen je oerkracht te vinden. 
  • Ina May’s guide to childbirth is een internationale bestseller, die vrouwen helpt voorbereiden op een geboorte zonder angst aan de hand van steengoede informatie en ervaringsverhalen. Geschreven door een verloskundige met meer dan 40 jaar ervaring.
  • Reclaiming childbirth as a rite of passage – Rachel Reed deelt een goed onderbouwd beeld van geboorte door de geschiedenis heen.
  • Magical beginnings, enchanted lives van Deepak Chopra stimuleert je op praktische wijze om het magische en spirituele van zwangerschap en geboorte te begrijpen en omarmen.
Ina May's guide to childbirth
Mama'en de Podcast

2. Inspirerende podcasts over zwangerschap en geboorte

Er zijn steeds meer podcasts te vinden, die zich specialiseren in de zwangerschap, informatie over de bevalling, geboorteverhalen en informatie of ervaringsverhalen over de kraamtijd. Wat mij betreft niet allemaal met een even geslaagde tone-of-voice. Als HypnoBirthing docent let ik op taalgebruik en de emoties die worden overgebracht. Dus hierbij een aantal podcasts tips die die test hebben doorstaan 😉

1. Mama’en – De Podcast

Het boek Mama’en is niet voor niets ook al genoemd bij de inspirerende boekentips. De podcast reeks van Nina Pierson biedt hele informatieve, goed onderbouwde gesprekken met deskundigen op het gebied van zwangerschap, geboorte en kraamtijd. Wellicht soms wat zweverig voor sommigen, maar je kunt eruit halen wat je aanspreekt.

2. Natuurlijk bevallen De Podcast
Verlengstuk van haar boek, waarin Rieneke de Kroon, ook veel onderwerpen rondom geboorte inhoudelijk bespreekt. In de podcast is een mix van deze onderwerpen en gesprekken met deskundigen en ervaringsverhalen te horen.
3. De Mooie bevallingen Podcast
Geboortecoach Esther Koppelaar deelt mooie, bekrachtigende bevalverhalen door moeders, die positief terug kijken op hun geboorte, aan het woord te laten over hun bevalling.
4. Down to Birth Podcast (HypnoBirthing)
Zeer veel beluisterde Amerikaanse podcast, gemaakt door een bevlogen, ervaren HypnoBirthing docente, met heel veel informatie (wel over de Amerikaanse geboortezorg dus) en mooie, realistische HypnoBirthing geboorteverhalen.
5. Baby Ahoy (HypnoBirthing)
Engelstalige Podcast serie van een in Nederland wonende HypnoBirthing docente, die zwangerschapscursussen voor expats in Nederland geeft. Internationale verhalen van ouders met vele achtergronden, passend bij de Nederlandse geboortezorg.

3. Instagram volgtips

Hieronder tip ik je een paar Nederlandse Instagram accounts, die fijn zijn om te volgen voor informatie, inspiratie, tips en mooie beelden over zwangerschap, voorbereiding op de geboorte en de geboorte zelf:

@kiindbaby – ook bekend van het tijdschrift over natuurlijk ouderschap
@vrijegeboorte – verlengstuk van het boek van Anna Myrte Korteweg, ze deelt info en geboorteverhalen
@houseofmothers.nl – no-nonsense informatie en aanmoediging om te ‘bevallen als een baas’!
@birth_day_geboortefotografie – documentair geboortefotograaf Cindy Willems laat zien hoe geboorte en kraamtijd er écht uit zien
@jessica_vi_photography – Geboortefotograaf Jessica Innemee deelt de mooiste beelden van geboorte op haar kanaal. Informatief en inspirerend.

Instagram foto's Jessica VI Photography

Instagram foto’s @jessica_vi_photography

Insta lives

Tot slot deel ik nog drie Instagram accounts, die met enige regelmaat goede, informatieve Insta lives delen met betrekking tot bewust en positief voorbereiden op de geboorte. Doe er je voordeel mee!

@vroedvrouwmargot 
@jouwgeboorteavontuur
@verloskundigeonline


Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren!

Misschien vind je dit ook interessant?

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern