Of je nu al wat langer moeder bent of pas sinds kort: alle moeders hebben soms (of vaker) behoefte aan informatie en inspiratie rondom het moederschap; opvoeden, de ontwikkeling van je kind, communicatie met je kind, zelfzorg voor mama’s. Soms wil je weten wat je zou kunnen doen in een bepaalde situatie, soms wil je helemaal in een onderwerp duiken, er alles van snappen en soms heb je alleen maar een gezonde portie herkenning nodig. ‘Gelukkig, ik ben niet de enige die….!’

Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet, boeken, podcasts en Insta accounts, die ik zelf fijn vindt als informatie- of inspiratiebron en wie weet jij ook.

moederschapsboeken

1. Inspirerende boeken over moederschap

Tip 1. Met stip op 1 staat voor mij het boek ‘Moeder genoeg’ van Florine Duif. De ondertitel van het boek, ‘Hét handboek voor meer moed en minder moeten in het moederschap’ geeft al goed aan waar dit boek vooral voor is; voor het beter zorgen voor jezelf als moeder, door minder te moeten van jezelf en meer voor jezelf te kiezen. Aan de hand van heel veel verschillende thema’s, van hulp  vragen tot huishouden en van carrière tot seks, laat Florine je weten en voelen dat je al genoeg bent. Moeder genoeg.

Voor iedere moeder die op zoek is naar geluk, ruimte en kracht op elk vlak in haar leven, aldus de achterflap. En daar ben ik het zeker mee eens. Het is vlot geschreven, leest makkelijk weg en met veel oefeningen tussendoor, waardoor je het bijna als een soort zelfcoachboek zou kunnen gebruiken. Je haalt eruit wat bij jou past, dus eigenlijk een win voor iedere moeder die af en toe met zichzelf en haar eigen grenzen en behoeftes worstelt.

Tip 2. Rachel van Sas, oftewel De Huismuts, schreef het boek ‘Mom, you got this’ om alle onderwerpen waar ze ooit als moeder op gegoogeld had te verzamelen en beschikbaar te maken voor alle moeders (in spe). En dat gaat breed! Bedenk maar eens welke mom onderwerpen jij allemaal al eens in de zoekbalk van Google hebt ingevuld.

Rachel maakt het je makkelijk en geeft haar beste tips op allerlei vlakken, zoals de inrichting van de babykamer en leuke vakantiestekjes met kleine kinderen. Het fijne is dat ze haar eigen ervaring en inzichten bespreekt maar dat ze die tips extra diepgang geeft door er ook experts en wetenschappelijke informatie bij te betrekken. Leuk, leerzaam en prachtig vormgegeven.

Tip 3. Een heel ander type boek voor moeders (en vaders natuurlijk ook!) dat ik zéker aan kan raden om te lezen, is ‘How 2 talk to kids’ de Nederlandse bewerking, door Heleen de Hertog, van de internationale bestseller ‘How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk’. Wat mij betreft een must-read vanaf het moment dat je kind echt gaat luisteren en zelf gaat praten, dus vanaf een jaar of 2.

Het heeft voor mij een omslag betekent in communiceren met mijn kinderen, zoals ik dacht dat het hoorde (‘Als je je eten niet opeet, krijg je geen toetje!’ ‘Niet met je voeten op de tafel!’ – wat totaal niet werkte voor mijn peuter) naar inchecken op de situatie van je kind en daarop inspelen. Dat paste zoveel beter bij mij en mijn kinderen en levert ook veel minder strijd op. Je maakt veel minder gebruik van autoriteit om iets gedaan te krijgen, maar gaat je kind aanspreken op eigen verantwoordelijk én je erkent de gevoelens en behoeftes van een kind.

Als je kind gaat huilen omdat ie nog een koekje had gewild, dan kun je zeggen ‘Nee, je hebt er al 1 gehad.’ Maar dan blijft je kind gegarandeerd huilen. Je kunt ook zeggen ‘Wat een lekker koekje was dat he? Ik snap wel dat je er nog een zou willen. Het liefst zelfs heel veel, of niet? Zó lekker zijn ze! Maar helaas, één koekje is echt genoeg, want we gaan ook al bijna eten.’ Lees dit boek en ga ermee oefenen. Echt.

Mom you got this - boek

Tip 4. Je wordt nog een stapje verder meegenomen door Laura Markham in haar boek ‘Ontspannen ouders, blije kinderen’. Daarin gaat het niet alleen over hoe je communiceert met je kinderen, maar gaat het dieper; naar de grip die je als ouder hebt op je emoties en de verbinding die je van daaruit maakt naar je kind toe. Liefdevol en met aandacht communiceren, zoals je leert in ‘How 2 talk to kids’ lukt namelijk niet als je midden in je emoties zit, bijvoorbeeld als je heel erg boos bent. Vanuit heftige emoties wordt communiceren moeilijker en wordt opvoeden moeilijker. Je kind lijkt dan niet te willen doe wat je vraagt (of schreeuwt misschien…).

Als je als ouder ontspannen kunt zijn en grip leert hebben op je eigen emoties, dan heb je de ruimte om je open te verbinden aan waar je kind mee bezig is. Dat is voordelig voor de communicatie en het maken van de verbinding met je kind. Die druk bezig is zijn eigen emoties en behoeftes te leren kennen. Dit boek leert je hoe je het gedrag van je kind kunt veranderen door je eigen gedrag te veranderen. Confronterend? Ja, waarschijnlijk wel. Maar absoluut de moeite waard als je behoefte hebt aan tips en tools voor een positieve opvoedstijl.

Tip 5. In ‘De zeven stappen naar succesvol ouderschap’ laat opvoedexpert Hedwig Montgomery je de Scandinavische kunst van het opvoeden ontdekken. Ze neemt je op luchtige, informatieve wijze mee op weg in 7 stappen naar de moeder die je graag wilt zijn.

‘Met meer dan 20 jaar ervaring als familietherapeut weet ik dat niemand als een goede ouder geboren wordt. Maar ik weet ook dat bijna iedereen een goede ouder kan wórden, en dat iedereen béter kan worden.’ – Hedvig Montgomery

Het boek leest erg makkelijk, omdat het op een leuke en praktische wijze geschreven is. Met kennis, informatie en tips voor kinderen in verschillende leeftijden en fases waar je echt iets aan hebt en die verrijkend zijn. Er zijn ook nog een aantal vervolgboeken beschikbaar, met verdiepende informatie per ontwikkelingsfase (baby & dreumes, peuter en kleuter en de basisschooljaren).

podcast luisteren

2. Inspirerende podcasts voor moeders

Boeken zijn prachtige bronnen van informatie en tips en ze staan ook nog eens supermooi in je kast. Maar het kost ook veel tijd om een heel boek door te spitten. Ik heb er ook altijd een paar tegelijk ‘in de wacht’ staan. Die wíl ik wel lezen, maar kom ik gewoonweg nog niet aan toe. Dan kan een podcast luisteren over een onderwerp waar je mee worstelt of meer over wil weten, ideaal zijn. Luister hem in de auto of op de fiets op weg naar werk, tijdens het was vouwen of even lekker languit op de bank als de vaat is weggewerkt en de kids in bed liggen.

Hierbij mijn tips!

 1. Lieve moeder podcast
  Eigenlijk de informatie en de tips, en zelfs ook vaak oefeningen, van een opvoedboek, maar dan in de vorm van een fijne podcast. Deze afleveringen gaan je veel inzicht geven in jezelf en hoe jij moedert en hopelijk veel inspiratie als je voelt dat je het soms anders wil dan hoe je het nu doet. De afleveringen zijn rond de 20 minuten, dus precies goed voor een korte, leerzame mombreak.
 2. Vreugdevol ouderschap Podcast
  Kindertherapeut Elise Verheul neemt je in elke aflevering mee in een thema, dat voor bijna alle ouders herkenbaar is. Ook fijne, korte afleveringen van zo’n 20 minuten.
 3. Radio Mama
  Vlaamse podcast met ontzettend afleveringen, waarin elke keer een ander onderwerp wordt besproken, vaak met gasten, over het hebben van jonge kinderen en alles wat dat met zich meebrengt. Het gaat vaak echt wel de diepte in, de afleveringen duren dan ook ongeveer een uur.
 4. Magische momenten Podcast
  De meditatie podcast van Dolly Heuveling van Beek voor heel veel magische meditatie momenten. Is heus niet alleen voor moeders, maar ik weet uit ervaring dat je juist in de eerste jaren van het moederschap kan vergeten om tijd voor jezelf te nemen en in te checken bij je gevoelen en je verlangens. Deze meditaties helpen je daar absoluut mee! En ze zijn heel laagdrempelig om te doen.
 5. Mama doet ook maar wat – Kek Mama podcast
  Lekker luchtige podcast met momtalk over allerhande onderwerpen, van kraamweek tot ‘waarom heeft mijn kind zijn zwemdiploma nog niet’. Een leuk tussendoortje.

3. Instagram volgtips

En dan tot slot nog 3 leuke Instagram accounts, die fijn zijn om te volgen voor informatie, inspiratie en tips over het (prille) moederschap:

@kiindmagazine – ook bekend van het tijdschrift over natuurlijk en verbindend ouderschap

@howaboutmom – verhalen, tips en veel persoonlijke verhalen over het moederschap

@mamalotje – haar persoonlijke ervaring van het moederschap (peuter en baby), zo eerlijk mogelijk verteld

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren! 

Misschien vind je dit ook interessant?

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern