Zwanger zijn en bevallen in Nederland tijdens de Coronacrisis

Door Sabine | Laatste update: 17 december 2020

Als je hoogzwanger bent en bijna gaat bevallen, ga je je normaal gesproken steeds meer terugtrekken in je bubbel of je roze wolk. In de huidige periode van Coronamaatregelen is dat soms best moeilijk. Want de situatie verandert elke paar weken en hoe het precies verder gaat is onduidelijk. En dat leidt gemakkelijk tot onzekerheid en angst.

Hoe kun je je zo goed mogelijk voorbereiden op wat je te wachten staat? En, hoe blijf je ontspannen, zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de geboorte?

In dit artikel geef ik je informatie, tips en geef ik antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Informatie inwinnen

  • De situatie rondom Corona verandert continu en daarmee de richtlijnen rond de geboortezorg ook. Natuurlijk is het fijn om te weten wat je te wachten staat. Kennis en goede voorbereiding geeft vertrouwen.
  • Je verloskundigenpraktijk en je kraambureau houden je op de hoogte van de maatregelen die zij nemen om de geboortezorg zo veilig mogelijk voor jullie en voor hen te kunnen verlenen. Heb je vragen? Bel hen dan op.
  • Raadpleeg niet teveel (onbetrouwbare) andere bronnen. Goede bronnen zijn www.deverloskundige.nl (kijk bij Nieuws voor actuele informatie) en het RIVM.
  • Beperk je nieuws- en social mediaconsumptie! Ga niet actief op zoek naar geboorteverhalen rondom Corona, net zoals je negatieve geboorteverhalen vermijdt.

Geboorteplek kiezen

  • De Coronacrisis is een goede reden om nogmaals na te denken over de gewenste geboorteplek.
  • Overweeg een thuisgeboorte: de kans op besmetting met het virus is het kleinst, het vermindert de druk op de ziekenhuizen én er mag soms een tweede ondersteunende persoon, zoals je doula/moeder/zus/beste vriendin, bij zijn. Dit is afhankelijk van je verloskundigenpraktijk en kraamzorgbureau, dus overleg dit vantevoren.
    • Als de moeder het virus heeft, ga je meestal naar het ziekenhuis voor de geboorte. Bij milde klachten mag je soms thuis blijven (of naar een geboortecentrum). Dit verschilt per zorgverlener. Hou er rekening mee dat iedereen om je heen zich in beschermende kleding met mondkapjes zal hullen.
    • Vraag bij je verloskundige na wat er mogelijk is als je partner verkouden of ziek is. Meestal wordt er veel moeite gedaan om partners aanwezig te laten zijn.
  • Je kunt ook gewoon (poliklinisch) terecht voor de geboorte in ziekenhuizen, maar hou wel rekening met:
    • Er mag maar 1 persoon mee (geen wisseling) en die moet gezond zijn. Maak jezelf eventueel (voor de zekerheid) vertrouwd met videobellen. Bereid eventueel een ‘stand-in’ voor.
    • Mogelijk langere reistijd naar een ziekenhuis waar plek is, omdat de zorg/beschikbaarheid van personeel onder grote druk staat.
    • Watergeboortes worden niet altijd toegestaan ivm mogelijk groter besmettingsgevaar.

 De kraamperiode

  • De kraamverzorgende komt gewoon.
    • Indien een kraamzorgbureau (veel) uitval van personeel heeft (door Corona), kan het zijn dat er minder uren kraamzorg geleverd kunnen worden. Bedenk eventueel alvast wie uit jullie omgeving jullie zou kunnen helpen met praktische zaken als boodschappen doen, koken, wassen.
    • Als jij of je partner klachten hebben, zal een deel van de zorg op afstand geleverd worden, bijvoorbeeld via (video)bellen. Er mag dan geen kraambezoek komen als de kraamverzorgende bij jou thuis is.
    • Als in het gezin geen (verdenking van) Corona is, komt de kraamverzorgende zoveel mogelijk zorg leveren bij je thuis. Er mag soms één vaste bezoeker aanwezig zijn als de kraamverzorgende aan het werk is. Dit is afhankelijk van de kraamzorgorganisatie en of de kraamverzorgende bijvoorbeeld in een kwetsbare groep valt. Ook de verloskundige komt, minimaal één keer, bij je langs. De andere consulten tijdens de kraamweek kunnen ook via (beeld)bellen plaats vinden.
  • Hoe zit het met kraambezoek? 
    • Kraambezoek is mogelijk, binnen de algemene richtlijnen van het RIVM. Alléén wanneer bezoek geen enkele ziekteverschijnselen heeft. Wees strikt met hygiënemaatregelen van het bezoek en vermijd direct contact van bezoek met de baby. Denk aan videobellen en raamvisite als (tijdelijk) alternatief.

Tips om te ontspannen tijdens de Coronacrisis

Alle technieken die je leert tijdens de cursus HypnoBirthing om van angst naar vertrouwen te gaan tijdens de geboorte van je kindje, gelden ook voor de huidige Coronasituatie!

  • Beperk je nieuws- en social mediagebruik, want dat is nu bijna allemaal negatief! 
  • Oefen meerdere keren per dag bewust je kalme ademhaling. 
  • Ga dagelijks naar buiten, de natuur in, al is het maar 10 minuten en niet verder dan een blokje rond je huis. Voel bewust hoe je voeten de grond raken. Focus je op je zintuigen. Zo kom je uit je hoofd.
  • Zorg extra goed voor jezelf: ga op tijd naar bed, eet en drink gezond, neem een ontspannend bad, train je lichaam etc.
  • Ontspan je dagelijks bewust! Gebruik de ontspanningsoefeningen uit de cursus HypnoBirthing of luister de geleide meditatie ‘Sterk en stevig als een boom’.
  • Gebruik positieve affirmaties om je mindset positief te beïnvloeden. 

Jezelf oefenen in ontspannen en loslaten zijn ook in deze situatie het allerbelangrijkste!

 

Veelgestelde vragen over zwanger zijn en het COVID-19 virus

Lees hieronder een aantal veelgestelde vragen en antwoorden over zwanger zijn en binnenkort bevallen in Nederland tijdens de Coronacrisis. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan even contact op met je verloskundige of je kraambureau of kijk op deverloskundige.nl.

Is een zwangere vrouw meer vatbaar voor het Coronavirus?

Het nieuwe coronavirus lijkt niet gevaarlijk te zijn voor een zwangerschap. Op basis van beperkt beschikbare data  zijn er geen aanwijzingen dat zwangeren er vatbaarder voor zijn. Een ziekte met COVID-19 heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Ook je immuunsysteem verandert. Hierdoor ben je vaak vatbaarder voor luchtweginfecties door virussen. Er is nu nog te weinig wetenschappelijke informatie om te zeggen of je als zwangere ook vatbaarder bent voor het nieuwe coronavirus.

Is een zwangere vrouw ernstiger ziek van het Coronavirus?

Een ziekte met COVID-19 tot 28 weken zwangerschap heeft hetzelfde verloop bij zwangere vrouwen als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Vanaf 28 weken zwangerschap kan een COVID-19 infectie ernstiger verlopen. Dat komt doordat je buik groeit en je longen minder ruimte hebben.  Dit geldt voor alle luchtweginfecties, niet alleen voor een infectie met het nieuwe coronavirus.  

Kan de baby in de buik ziek worden tijdens de zwangerschap of bevalling?

Tot nu toe is er geen zwangere vrouw bekend bij wie de baby in de buik het Coronavirus heeft gekregen van de moeder. Ook tijdens de bevalling is er geen baby ziek geworden van het Coronavirus bij de moeder. Wel kan een moeder die het Coronavirus heeft haar baby besmetten na de bevalling. 

Kan ik een miskraam of vroeggeboorte krijgen door het Coronavirus?

Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit nieuwe virus. De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Dit is slecht voor het ongeboren kind. Het is daarom belangrijk om het goed in de gaten te houden als een zwangere koorts krijgt. Bij twijfel bel de huisarts of verloskundige.

Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met het Coronavirus heb?

Ja. Er is onderzocht of het virus in de borstvoeding over gaat. Dat is niet zo. Wij raden aan om borstvoeding te geven met een mondkapje en extra hygiënemaatregelen te volgen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten). Borstvoeding geven is zelfs verstandig, in verband met de antistoffen die de moeder daarmee doorgeeft aan haar kind. 

Lees hierover meer op lalecheleague.nl

Ik wil een lactatiekundige om advies vragen. Hoe doe ik dat?

Als je lactatiekundige hulp nodig hebt, kan de lactactiekundige gewoon bij je langskomen. Als zij minder dan 1,5 afstand kan houden tijdens het bezoek, zal ze een mondkapje opzetten. Mocht iemand in het huishouden verkoudheidsklachten hebben, zal de afspraak nu meestal plaatsvinden via (video)bellen. Als de lactatiekundige thuiskomt, is het belangrijk dat iedereen zich aan de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen houdt.

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern