Wat is flow en hoe bereik je flow tijdens je bevalling

Door Sabine | 16 juni 2020

“Go with the flow” is een bekende uitspraak, die we onszelf of een ander weleens toewensen. Maar wat is flow eigenlijk? En wat betekent het als je ‘mee kan gaan’ met je eigen flow? Bijvoorbeeld tijdens de geboorte van je kind. In dit blog neem ik je mee in de magie van flow tijdens de bevalling. Binnenkort deel ik een vervolg hierop over het ervaren van flow in het moederschap.

Wat is flow?

Flow is een natuurlijke staat van zijn waarin je een geluksgevoel ervaart en waarin je voelt dat je lekker in je vel zit. Je kunt flow bij jezelf herkennen als het gevoel dat je krijgt als je vol aandacht met iets bezig bent, waarin je volledig opgaat en waar je van geniet.

Vaak lijkt het alsof datgene waar je mee bezig bent vanzelf lijkt te gaan; het kost je weinig moeite en de tijd lijkt voorbij te vliegen. Wanneer je in een flow zit, vergeet je je zorgen en de afleidingen om je heen. Je bent helemaal gefocust en vol vertrouwen. Daardoor kun je optimaal presteren en succesvol zijn in wat je doet.

Je kunt flow ervaren op heel veel verschillende momenten. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent, een examen maakt, een boek leest of een artikel schrijft. Maar ook tijdens het sporten, muziek maken, koken of tijdens een geanimeerd gesprek kun je in een flow komen. Sommige mensen omschrijven het gevoel van flow ook met de metafoor van een stroom die je meevoert. De letterlijke vertaling van flow is dan ook stroom of stroming.

Meegaan met de flow

Een van de kenmerken van flow is dat je weet dat het een uitdaging is, datgene wat je aan het doen bent, terwijl je tegelijkertijd weet dat je het met focus en aandacht succesvol moet kunnen volbrengen. Dit vereist dat je je niet laat afleiden; je moet erbij blijven, letterlijk de uitdaging aangaan en op jezelf vertrouwen.

Dit betekent dat je zelf een bijdrage kunt leveren aan hoe gemakkelijk flow ontstaat in je leven. Ga je veel uitdagingen uit de weg, door te kiezen voor een gemakkelijke optie, dan ontstaat er dus minder snel een ervaring van flow. Laat je jezelf continu afleiden (door je telefoon, je gedachten, je omgeving) dan kom je ook niet in een flow. En belemmer je jezelf dus in het ervaren van dat heerlijke geluksgevoel.

Om in je dagelijkse leven mee te gaan in je eigen flow helpt het om taken bewust één voor één uit te voeren. En om de ene taak goed af te sluiten en eventueel een pauze te houden voor je verder gaat naar de volgende taak. Eigenlijk heel mindful (= met aandacht) dus!

In flow tijdens je bevalling

Ook tijdens de geboorte van je kind kun je in een flow terecht komen. Het helpt het natuurlijke geboorteproces enorm als dat gebeurt, want dat betekent dat je je laat meevoeren door de natuurlijke stroom, oftewel met wat er gebeurt in je lichaam. Aangezien je lichaam precies weet wat het moet doen om je kindje geboren te laten worden, heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan flow. Maar hoe laat je die flow ontstaan?

Wat je vooral nodig hebt om tijdens de bevalling in flow te komen, is vertrouwen, ontspanning en het loslaten van de controle (of volledige overgave aan het proces).

  Een aantal tips om flow te bereiken:

   

  • Bereid je goed voor, verzamel veel informatie over (natuurlijk) bevallen
  • Werk aan een positieve mindset
  • Maak een geboorteplan, samen met je partner, en bespreek het met je zorgverlener
  • Oefen jezelf in fysiek en mentaal ontspannen, onder andere door middel van je ademhaling (die je altijd bij je hebt!)
  • Geef jezelf vanaf de eerste lichte golving (HypnoBirthing term voor wee, overigens ook veel passender bij het idee van flow!) over aan je lichaam en focus je zoveel mogelijk op jezelf en dat wat er gebeurt in je lichaam, laat je zo min mogelijk hiervan afleiden
  • Sta jezelf toe om je gedachten als het ware te laten wegstromen, laat ze maar los
  • Een sfeer creëren waarin je je prettig voelt, kan heel erg helpen om in je flow te komen. Denk hierbij aan muziek, (gedimde) verlichting, geur, accessoires als posters of symbolische spulletjes, maar ook aan hoe (toon) en hoeveel er gesproken wordt bijvoorbeeld
  • Warm water van een douche of bad helpt ook enorm om je lichamelijk over te geven en te ontspannen en helpt je dus ook sneller om in je flow te komen
  • Ook kan het helpen om jezelf te visualiseren in een heerlijke bubbel, helemaal voor jou alleen, waarin het heel fijn aanvoelt

  Hoe voelt flow tijdens de geboorte?

  Wanneer je tijdens de bevalling flow ervaart, dan merk je dat alles als vanzelf lijkt te gaan. Je denkt niet na, maar je volgt je lichaam intuïtief door bijvoorbeeld van houding te wisselen zonder daarover na te denken. Je hebt geen idee hoeveel tijd er voorbij gaat, je bent gefocust, maar diep ontspannen tegelijk en je hebt vertrouwen in jezelf.

  Misschien vind je dit ook interessant?

  Ik ben Sabine

  Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

  Contact met Sabine
  Momflow

  Sabine Stroeken-Visser
  T: 06 2364 6740
  E: sabine@momflow.nl
  I: www.momflow.nl

  Postadres
  Lanuariusweg 15
  3453 JA De Meern