Je geboorteverhaal opschrijven

Door Sabine | 11 mei 2020

Als je recent een kindje gekregen hebt, heb je er waarschijnlijk al veel over nagedacht en gesproken de afgelopen tijd; jouw geboorteverhaal.

Of het nu een soepele geboorte was, of een geboorteproces dat lang duurde en wellicht veel onverwachte wendingen kende of een geplande- of spoedkeizersnede; de geboorte van je kind is hoe dan ook een indrukwekkende levenservaring. 

Het kan daarom heel erg fijn en helend zijn om in jouw eigen woorden op te schrijven hoe de geboorte van je kindje is verlopen. Daarnaast is het ook erg fijn om het later terug te kunnen lezen. Je zult verbaasd zijn hoe snel je de details van een geboorte weer vergeet! 

Schrijftips voor je geboorteverhaal

Als jij ook graag jouw verhaal over de geboorte van je kindje wilt opschrijven, heb ik hier een aantal schrijftips voor je:
 

 1. Begin met het opschrijven van steekwoorden of wat aantekeningen. Tijd voor jezelf is schaars en kostbaar als moeder van een jonge baby. Voel jezelf niet verplicht om in 1 keer te gaan zitten en meteen je hele verhaal op te schrijven. Het kan ook in stapjes! Schrijf eerst als stap 1 maar eens in steekwoorden of korte aantekeningen (niet per se in de juiste chronologische volgorde) op wat in je opkomt als je aan de geboorte denkt.

 2. Schrijf een (korte) inleiding; wat gebeurde er voorafgaand aan de geboorte? Welke hoogte- of dieptepunten uit de zwangerschap wil je graag opnemen in het verhaal? Wat is daarvan van belang over hoe de geboorte is verlopen?

   

 3. Schrijf in detail alles op over het geboorteproces. Hoe begon het, hoe verliep het verder, wie waren erbij? Maar zeker ook: hoe heb je het ervaren, hoe voelde het? Waaraan heb je veel steun aan gehad, welke technieken heb je gebruikt en hoe was dat voor je? Focus je vooral op hoe het voor jou voelde.

 4. Beschrijf het moment van de geboorte van je kindje. Want dat is en blijft toch het meest bijzondere moment aan het hele proces, toch? Hoe voelde het, weet je nog wat je dacht? Werd er iets door iemand gezegd? Wat was de geboortetijd van je kindje? In welke houding was je toen je baby werd geboren? Wie heeft je baby aangepakt en kon je direct lekker huid-op-huid knuffelen?

   

 5. Schrijf wat over de eerste uren na de geboorte; wat gebeurde er direct na de geboorte? Had je kindje goede APGAR scores? Kwam de placenta gemakkelijk? Kon je kindje direct lekker drinken of duurde dat even?

   

 6. Blik terug op de geboorte. Als je nu terugdenkt aan de geboorte, welk gevoel komt er dan bij je naar boven? Welke woorden en herinneringen zijn het belangrijkst? Had je het gevoel dat je goed voorbereid was en dat je wat gehad hebt aan de HypnoBirthing filosofie en technieken die je geleerd had?

   

 7. Lees je verhaal terug. Wil je het nog aanpassen, inkorten of stukjes in een andere volgorde zetten? Dit is een mooi moment. Pak je steekwoorden of aantekeningen uit stap 1 er ook nog eens bij. Heb je alles verteld wat je helemaal in het begin had opgeschreven?

   

 8. Laat je geboorteverhaal, als jij dat wilt natuurlijk, lezen aan je partner. Vaak leidt dat tot prachtige gesprekken over hoe jullie beiden de geboorte beleefd hebben. Misschien heb je het daar vlak na de geboorte ook met elkaar over gehad, maar na enkele weken of maanden kan je beleving anders zijn dan nét erna. Het is fijn en geeft veel verbinding als je dat kunt delen samen!

Heb je het gevoel dat je met jouw verhaal andere stellen die in verwachting zijn kunt en wilt inspireren? Dan kun je je verhaal met mij delen (mag ook anoniem), zodat ik het kan voorlezen in mijn HypnoBirthing lessen en/of op mijn website kan plaatsen als inspiratie!

Wil je dat? Mail je verhaal dan naar sabine@momflow.nl 

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern