Flow ervaren in het moederschap

Door Sabine | 7 juli 2020

Dit artikel is een vervolg op mijn blog over flow en hoe je flow kunt bereiken tijdens je bevalling. Wil je meer weten over wat flow is, lees dat artikel dan eerst.

Ik geloof dat je in het moederschap flow kunt ervaren. Niet voor niks noemde ik mijn onderneming Momflow. Het is mijn zelfverzonnen term voor het ervaren van flow in het moederschap. Voor mij betekent het dat het moeder-zijn als vanzelf lijkt te gaan. Je denkt niet al teveel na over hoe je precies moet opvoeden of wat de beste reactie is op bepaalde uitspraken of gedrag, maar je reageert vanuit intuïtie en vertrouwen. Je kunt (momenten van) volledige aandacht voor je kind(eren) hebben, dit geeft je een gevoel van plezier en geluk. Je voelt dat je meebeweegt met de ontwikkeling van je kind en je geeft je over aan en deint lekker mee op deze continue stroom van verandering.

Aansluiten bij jouw waarden en kwaliteiten

De Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi deed meer dan veertig jaar onderzoek naar flow en geluk. Hij is ook een van de grondleggers van de positieve psychologie. Ze onderzochten dat mensen die in hun dagelijks leven regelmatig in flow zijn zich gelukkiger voelen dan anderen die zelden of nooit flow ervaren. Maar, je komt alleen in flow als je iets doet wat bij jou past en op zo’n manier dat het aansluit bij jouw waarden en kwaliteiten. Dan is het van binnenuit belonend en geeft het je een gelukkig gevoel.

Belangrijk is dus dat je ‘moedert’ of opvoedt vanuit je eigen waarden, vanuit wie jijzelf vanbinnen bent en wat jij echt belangrijk vindt. Het meest succesvol ben je vervolgens als je je kwaliteiten, je sterke punten, kunt inzetten in het moederschap. Daarnaast is het belangrijk dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen als moeder. Ik zal je hier wat voorbeelden van geven.

Stel, je hebt altijd geleerd, van je ouders en op school bijvoorbeeld, dat kinderen moeten luisteren en gehoorzaam moeten zijn. In de confrontatie met je peuter, die zijn eigen wil aan het ontdekken is en alles behalve wil luisteren en gehoorzamen, beroep je jezelf hierop. “Je moet nu aan tafel gaan zitten, omdat ik dat zeg!” Ik heb dit ook weleens geroepen in het begin, maar ik vond het eigenlijk diep van binnen zelf maar onzin. Hoezo zou een kind doen wat ik zeg, enkel alleen omdat ik (z’n moeder) dat zegt? Ik geloof dat een kind, hoe klein ook, zijn eigen behoeftes heeft en het recht heeft om die te uiten. En ik vind het juist belangrijk dat ik daar aandacht voor heb. Dus door te zeggen dat mijn kind ‘gewoon moet luisteren’ of ‘gewoon maar eens moet gehoorzamen’ ga ik eigenlijk aan mezelf, aan mijn eigen waarden voorbij. Door de spanning die daarop komt te staan, kom je dus niet in een flow terecht.

Ander voorbeeld: wanneer je een baby hebt die veel huilt, kun je geneigd zijn om op zoek te gaan naar de reden voor het vele huilen (wat vaak leidt tot piekeren, heel veel gedachten) en om heel veel adviezen te vragen over hoe je het huilen kunt laten ophouden. Deze combinatie van in je hoofd zitten en op de buitenwereld gericht zijn (met hun adviezen), kan ervoor zorgen dat je uit contact raakt met je eigen intuïtie en onzeker wordt. Je zelfvertrouwen komt onder druk, je weet het uiteindelijk ook niet meer wat je nog kan doen…

Wat helpt om in een ‘momflow’ te komen

  • Doe dagelijks dingen met je kind waar je energie van krijgt en waar je blij van wordt
  • Neem voldoende (lees: veel!) me-time, waarin je bewust ontspant en jezelf de kans geeft om op te laden (bijvoorbeeld door te mediteren, wandelen, schilderen etc)
  • Wees jezelf bewust van je belangrijkste waarden en hoe je die kunt vertalen naar het moederschap. Waar sta jij voor als moeder? Wat wil je je kinderen meegeven voor later?
  • Ga ook na wat jouw sterke punten zijn en hoe je die kunt inzetten in het moederschap. Samen met jouw waarden bepaalt dit je innerlijk kompas; jouw manier, jouw richtingaanwijzer van opvoeden. Als je het zelf lastig vindt om je waarden en kwaliteiten te achterhalen, kun je bijvoorbeeld om je partner, een goede vriendin of een (mama)coach om hulp vragen.
  • Bespreek je waarden en kwaliteiten vervolgens ook met je partner. En deel met elkaar wat je belangrijk vindt in het leven en  in de opvoeding en waar je goed in bent. Kunnen jullie je vinden in elkaars waarden? Sluiten jullie kwaliteiten op elkaar aan, vullen jullie elkaar aan? Voel je je door elkaar gesteund en een team?
  • Verwacht niet teveel van jezelf en wees mild voor jezelf. Je doet je best en dat is goed genoeg! Als de lat altijd hoger ligt dan je kunt behalen, dan kun je het nooit goed genoeg doen. Om in een flow te komen, heb je een uitdaging nodig, maar ook het vertrouwen dat je het succesvol kunt

Wat als je geen tot weinig flow voelt in het moederschap?

Er kunnen periodes zijn in je leven en ook in het moederschap dat je niet lekker in je vel zit. Dat heeft invloed op de mate van flow die je ervaart. Dat is natuurlijk jammer, maar hoeft niet direct een probleem te zijn.

Wanneer je langere tijd niet lekker in je vel zit en je weet zelf niet goed wat je kunt doen om je weer meer jezelf te voelen of weer meer energie te hebben bijvoorbeeld, dan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken. Er zijn vele hulpbronnen mogelijk; van je partner, een goede vriendin of je moeder, tot een psycholoog (via de huisarts) en een mamacoach aan toe.

Wil je meer weten over wat ik, als mamacoach, voor je kan betekenen? Je bent van harte welkom!

> Vraag een gratis vrijblijvend kennismakingsgesprek aan
> Lees meer over mamacoaching

Ik ben Sabine

Ik help zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen om meer flow en ontspanning te ervaren. Dit doe ik door het aanbieden van hypnobirthing cursussen, geboortevoorbereiding op maat, bevalverwerking, de online cursus voorbereiden op de kraamtijd, zwangerschaps- en mamacoaching en cursussen voor moeders. Ik richt me op het creëren van vertrouwen, rust en balans, waardoor (aanstaande) moeders optimaal kunnen ontspannen en genieten van het moederschap. 

Contact met Sabine
Momflow

Sabine Stroeken-Visser
T: 06 2364 6740
E: sabine@momflow.nl
I: www.momflow.nl

Postadres
Lanuariusweg 15
3453 JA De Meern